Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbart och inkluderande – Så gör styrelsen för att engagera sina medlemmar

13 december 2023 HSB brf Laestadiusparken tar hjälp av medlemmarna för att bli en mer hållbar bostadsrättsförening. ”Några önskar sociala aktiviteter och andra vill installera laddstolpar, alla synpunkter är viktiga, säger Helene Ek, ordförande.”

Helene och styrelsekollegorna har tagit fram en enkät baserad på HSB Norrs checklista ”Hållbar brf*”. Enkäten innehåller frågor om utemiljö, social hållbarhet, hållbart resande samt avfall och sanering och ska delas ut till boendemedlemmarna. Syftet är att ta reda på vad medlemmarna vill att bostadsrättsföreningen ska fokusera på framöver.
– Vi tror att medlemmarna kommer trivas bättre om de får möjlighet att komma med sina synpunkter och önskemål”, säger Helene.

Idén till enkäten väcktes efter att Helene tidigare i höst deltog på HSB Norrs ordförandeträff i Gällivare. Där fick deltagarna genom en workshop i ”Hållbar brf” utforma en plan för deras bostadsrättsförenings hållbarhetsresa.
– Det var så värdefullt att få prata i grupper och bolla idéer med varandra, säger Helene.

När medlemmarna har fyllt i enkäterna med sina önskemål kommer styrelsen att sammanställa svaren i enkäterna och skapa en prioriteringslista att utgå ifrån.

Vill du och din styrelse också inkludera medlemmarna i bostadsrättsföreningens framtid?
Ta då del av Helenes guide i 5 steg för att utforma en enkät.


1. Fokusområden – Styrelsen väljer ut några fokusområden som passar er bostadsrättsförening. Exempelvis laddstolpar, sociala aktiviteter, energiåtgärder eller gemensamma lokaler.
2. Enkät – Utforma en enkät med några enstaka frågor utifrån valda fokusområden. Undvik att ha med för många frågor, då är risken att respondenterna inte orkar svara.
 3. Brevlåda – Ifall enkäterna delas ut fysiskt, sätt upp en brevlåda där medlemmarna kan lämna sina ifyllda enkäter.
4. Sammanställning – Sammanställ svaren och gör en prioriteringslista.
Kommunikation – Kom ihåg att kommunicera sammanställningen samt vilket eller vilka områden som kommer prioriteras framöver till medlemmarna.


*Hållbar brf är ett verktyg som hjälper bostadsrättsföreningar att identifiera nuläget och inspirera till att göra det som är lämpligt för just er bostadsrättsförenings hållbarhetsresa.
Läs mer här