Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB brf Ankarkronan vinner HSB Norrs hållbarhetspris - Den hållbara idén

08 maj 2023 HSB Norrs hållbarhetspris, Den hållbara idén, går i år till bostadsrättsföreningen Ankarkronan i Luleå. Föreningen tilldelas priset för sitt initiativrika och långsiktiga arbete som främjar den sociala hållbarheten.
Roger Norén, vicevärd och Ingvar Johansson ordförande HSB brf Ankarkronan tillsammans med HSB Norrs Hållbarhetsansvarig Nea Goldkuhl. Roger Norén, vicevärd och Ingvar Johansson ordförande HSB brf Ankarkronan tillsammans med HSB Norrs Hållbarhetsansvarig Nea Goldkuhl.

Det är för tredje året i rad som priset delas ut och syftet är att uppmuntra bostadsrättsföreningar med idéer eller pågående insatser som på ett eller flera sätt syftar till att bidra till mer hållbara hem och bostäder. Årets vinnare av Den hållbara idén är bostadsrättsföreningen Ankarkronan.

HSB brf Ankarkronan tilldelas vinsten på 25 000 kronor för sitt initiativrika och långsiktiga arbete som främjar den sociala hållbarheten. Genom att skapa förutsättningar för medlemmar att träffas och engagera sig i sitt boende och sina grannar skapar man en inkluderande miljö som bidrar till gemenskap och trygghet. Gårdsråd bjuder in till trevliga samkväm som kaffestunder, konstutställning, loppisar, surströmmingsskivor och pizzaträffar. Varje vecka arrangeras trivselträffar och klockan 09.00 varje morgon går den dagliga promenaden av stapeln, där alla som har möjlighet och vill röra på sig går en långpromenad på cirka en timme.

- Att vinna det här priset är ett bevis på att vi gör bra saker, vi är otroligt stolta över att få ta emot HSB Norrs Hållbarhetspris, berättar Ingvar Johansson ordförande i HSB Brf Ankarkronan.

Att goda idéer ska genomföras är ett av syftena med priset och styrelsen har stora planer för hur vinsten på 25 000 kronor ska komma föreningens medlemmar till gagn samtidigt som de stärker den sociala hållbarheten i föreningen.

- Till sommaren lanserar vi ett nytt event i föreningen, nämligen Ankarkronans dag! Alla sex gårdsråd kommer engageras och tillsammans ska vi skapa en heldag med olika aktiviteter som intresserar såväl stora som små medlemmar. Det ska bli jätteroligt att skapa det här och gemensamt fira vår vinst, berättar Ingvar.

Vid vårt besök hos föreningen träffar vi även Tord Henriksson, initiativtagare till trivselträffarna. Han berättar att han och hans fru har arrangerat aktiviteter sedan 70-talet och de tycker det är väldigt berikande att engagera sig.

- Det ger alltid någonting tillbaka trots att de kan vara mycket jobb. Jag tycker det är roligt, kan man hjälpas åt så ska man göra det, säger Tord när vi träffas i föreningslokalen för fika och samkväm vid en av föreningens veckovisa trivselträffar.

Avstamp i Agenda 2030
Kriterierna för priset är att idén eller insatsen ska uppfylla ett eller flera av målen i Agenda 2030 och skapa hållbar samhällsnytta på lång sikt. För att vinna krävs det också att idén är applicerbar på fler bostadsrättsföreningar, detta för att uppmuntra fler bostadsrättsföreningar att jobba med hållbarhetsfrågor. En jury bestående av representanter från HSB har utsett vinnaren. 

- HSB bygger i grunden på en hållbar idé och vi vill med det här priset uppmuntra till fler idéer. Vi vill samla in och sprida goda, hållbara idéer som går att genomföra i bostadsrättsföreningar och priset ska även bidra till att de genomförs. Det har varit spännande att ta del av alla nomineringar som varit kopplade både till den sociala, miljömässiga och ekonomiska hållbarheten. Det visar att hållbarhetsfrågorna står högt på bostadsrättsföreningarnas dagordning, säger Nea Goldkuhl. Hållbarhetsansvarig på HSB Norr och en av jurymedlemmarna som utsett årets pristagare.

 

Stort grattis HSB brf Ankarkronan!

 

Fler hållbara idéer att inspireras av

 • Skapa en äng - Öka den biologiska mångfalden samt trivsel genom växtlighet
 • Samäga en elcykel
 • Cykelverkstad med inhyrd cykelreparatör vår och höst samt att utrusta aktivitetsrum med vanliga verktyg för cykelreparation/service, så att medlemmarna under hela året själva kan ta hand om sina cyklar.
 • Installera en hjärtstaratare och erbjud medlemmara utbildning i hur man bör agera vid ett hjärtstopp.
 • Elibilsladdning och underlätta för medlemmarna att ta steget till en bil med mindre klimatpåverkan.
 • Införande av IMD-mätning på el (Individuell Mätning och Debitering).
 • Energikartläggning av fastighet för att identifiera energieffektiviseringsåtgärder.
 • Rörelsesensorer till belysning i gemensamma utrymmen för minskad energiförbrukning.
 • Entrédörrar med höga krav på hållbarhet, livslängd och säkerhet.
 • ”Husträffar” som syftar till att lära känna varandra både äldre och yngre, bryta ensamhet, dela erfarenheter och få en bättre gemenskap i föreningen.
 • Moderna armaturer och ljuskällor för energibesparing och en tryggare utomhusmiljö.
 • Fritidskommitté med social hållbarhet i fokus, som gör det möjligt för medlemmar att mötas, glädjas och ta aktiv del av gemenskapen i boendet utifrån var och ens förutsättningar.
 • Att gemensamt äga cyklar, cykelkärra och sparkar för att minska användningen av fossila bränslen.
 • Årlig boendeträff på temat hållbarhet
 • Installera Solenergi
 • Återvinning av spillvärme
 • Bygga om utrymme till bytesrum
 • Cykelparkering som underlättar cykling framför bilåkning
 • Sätta upp Bihotell
 • Skapa en blomsterbuffé för insekter och vilda bin
 • Sprida hållbara idéer om vad boende kan göra på föreningens hemsida
 • Ekologisk odling av ätbart på föreningens innergård
 • Ordna föreläsningar med hållbarhetstema

 

Om priset

Totalt fick HSB Norr in 10 nomineringar till årets pris. Juryn som utsåg pristagaren bestod av Nea Goldkuhl Hållbarhetsansvarig, Henrik Hellberg, teamchef Teknisk förvaltning Skellefteå, Joakim Eklöf Projektledare Entreprenad & Energi, Sofia Sjölin, Redovisningskonsult, Anna-Karin Poromaa, Marknadskoordinator, Linda Augustin, Kund- och Medlemsrådgivare och Christine Aspgren, teamchef Marknad och Medlem. Alla HSB bostadsrättsföreningar inom HSB Norr har möjlighet att delta i tävlingen med flera bidrag och nu har vi öppnat för nya nomineringar till nästa års pris av Den Hållbara idén.

 

En hållbar BRF

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra mycket mer. Med verktyget Hållbar BRF vill vi hjälpa bostadsrättsföreningar att identifiera ert nuläge och inspirera till att göra det som är lämpligt för just er bostadsrättsförening. Vissa saker är enklare förändringar som ni kan lösa själva, andra kan vi hjälpa er med – oavsett om det gäller utbildning, konkreta tjänster eller inspiration för resan framåt.