Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

100-årsfirande och HSB Sydosts föreningsstämma 2023

02 maj 2023 Den 21-23 april var det äntligen sydosts tur att få besök av utställningstrailern för HSBs 100-årsfirande. På plats fanns personal från HSB Sydost tillsammans med två hsbare från Riksförbundet och Affärsstöd. Det blev tre fartfyllda dagar med många glada besökare och intressanta diskussioner! Dessutom gick HSB Sydosts årsstämma av stapeln den 22 april på stadshotellet i Kalmar. Läs mer nedan!

HSBs 100-årsturné besöker sydost

Under tre dagar besökte trailern Karlskrona, Kalmar, och slutligen Växjö. Gamla som unga besökte utställningstrailern på de olika orterna. Vissa prövade VR-glasögonen och fick känna på att befinna sig i ett kök från 1923, medan andra tävlade om 100 000 kronor i bospar eller kastade ärtpåsar i sopnedkast. Många kom förbi för att helt enkelt ta en kopp kaffe tillsammans med oss.

Karlskrona 21 april

Kvällen den 20 april kunde Karlskronaborna se en stor lastbil med trailer rulla in på Stortorget. HSBs utställningstrailer var äntligen på plats i sydost och dagen efter samlades glada hsbare från Karlskronakontoret på morgonen för att sätta upp inför dagen. Det blev en lyckad och solig dag ihop med Karlskronaborna! På plats fanns också underhållning i form av trollkarlen MagicMarkus som utförde close-up magic, vilket var ett uppskattat inslag hos besökarna (även personalen).

hsb100_karlskrona.jpg

Kalmar 22 april

Efter stoppet i Karlskrona rullade det vidare till Kalmar under lördagen, även där placerades trailern på Stortorget. På plats fanns personal från Kalmar, Västervik och Oskarshamn bland annat. Dagen bjöd på många intressanta diskussioner, glada möten och många druckna kaffekoppar från den uppskattade kaffevagnen. Dessutom hölls HSB Sydosts årsstämma i Kalmar som avslutades med att alla deltagare bjöds in till trailern. En sammanfattning av årsstämman kan du läsa om längre ned i denna nyhet. MagicMarkus var med även här och underhöll stora som små!

hsb100kalmar.jpg

Växjö 23 april

Turnén avslutades på Stortorget i Växjö och vilket avslut det blev! Kaffevagnen gick varm och hsbare hade fullt upp att bemöta besökarna som nyfiket stannade vid trailern. Trailern öppnades till och med upp en timme tidigare än planerat. Trots en gråmulen eftermiddag med lite regn så fortsatte besökare trilla in fram till stängningen vid klockan 16.

hsb100vaxjo.jpg

Det blev tre fantastiska dagar med många fina och givande möten. Stort tack till alla på HSB Sydost som har ställt upp och möjliggjort denna turné, men ett ännu större tack till alla er som besökte oss och gjorde vår dag!

 

HSB Sydost föreningsstämma 2023

Den 22 april gick HSB Sydosts stämma av stapeln på stadshotellet i Kalmar. På plats var 54 fullmäktige från bostadsrättsföreningar runtom i sydost tillsammans med ungefär 20 representanter från styrelsen, revisorer, valberedning och personal. Stämmoordförande för i år var Erik Ciardi, kommunalråd Kalmar, och protokollförare var Anders Högelius.

stamma23_sebastian.jpg

stamma23_marten.jpg

I vanlig ordning redogjorde Mårten Lindberg, vd HSB Sydost, för års- och koncernredovisningen. Du hittar årsredovisningen i sin helhet här. Ordförande Sebastian Lindroth omvaldes för ytterligare ett år, likaså ledamöterna Carita Schönbaum, Mikael Gunnarsson och Gaca Radetinac som omvaldes för ytterligare två år. Githa Fiorino avböjde omval och tackades av. Saga-Sofie Björngren valdes in med en mandattid på två år. Du kan läsa mer om Saga-Sofie i valberedningens presentation som du hittar här.


Inkomna och besvarade motioner

Inför stämman inkom två motioner och styrelsen redogjorde för deras svar för en tredje motion som inkommit och bifallits på föregående årsstämma.

Motion 1

Motion nr 1 inkom från valberedningen med bakgrund av de årliga sammankomster som anordnas för olika roller inom HSB (exempelvis vd/ordförande-träffar), där valberedningen inte har varit en av dessa.

Utdrag ur motion 1:

”Vi i valberedningen för HSB Sydost föreslår därför: Att HSB Riksförbund får i uppdrag att årligen, med start 2024, anordnar en riksgemensamma valberedningsträff dit ledamöter för HSB-föreningarnas valberedningar bjuds in för att bl.a. utbyta erfarenheter. Att HSB Sydost ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen till HSB Riksförbunds årsstämma 2024.”

Denna motion bifölls, vilket också var styrelsens svar på motionen. Läs motionen och dess svar i sin helhet här.

Motion 2

Motion nr 2 kom från förtroenderådet och behandlar restid och reseersättningar gällande konsultverksamheten inom HSB Sydost. De lyfter frågan kring reseavståndet från anlitad konsult till bostadsrättsföreningen och hur detta skiljer sig beroende på var i sydost som bostadsrättsföreningen ligger.

Utdrag ur motion 2:

”att styrelsen får i uppdrag att utreda och fastställa vilka regler som skall gälla för restid och reskostnader för HSB Sydost tjänsteutbud, utifrån motionens intentioner.”

Denna motion bifölls. Läs motionen och dess svar i sin helhet här.

Motion 3

Motion nr 3 inkom till stämman 2022 och behandlade klimatrisker för bostadsrättsföreningar, där stämman röstade i enlighet med motionens förslag.

Utdrag ur motion nr 3:

” Vi föreslår att stämman beslutar - Att HSB Sydost utreder hur man på lämpligaste sätt kan stödja föreningarna att hantera och förebygga problem orsakade av de klimateffekter vi har framför oss. - Att resultatet av utredningen redovisas senast på årsstämman 2023.”

Styrelsen redovisade därmed resultatet under årets stämma och bland annat föreslog tjänsten ”riskanalys -klimatpåverkan” med fokus på exempelvis:

- Ansamlande av vatten vid kraftiga skyfall

- Risk för ras, skred eller erosion i samband med skyfall och kraftig vind

- Värme i lägenheter/lokaler och gemensamma utrymmen i samband med värmebölja

Styrelsen önskade fortsatt dialog med förtroenderådet gällande utformning och lansering av ovan föreslagna tjänst och tackade för en motion som drivit HSB Sydosts hållbarhetsfokus inom vårt tjänsteutbud framåt. Stämman beslutade att motionen besvarats.

Läs hela motionen och styrelsens redovisning här.


Vinnaren av ”Den hållbara idén”

Stämman avslutades med prisutdelning av hållbarhetstävlingen ”Den hållbara idén” och vi gratulerar HSB brf Storklas i Kalmar till vinsten! Arvid Fasth, verksamhetschef för Fastighetsutveckling, läste upp motiveringen och delade ut checken på 25 000 kronor.

”Med små ekonomiska medel och med hjälp av föreningens medlemmar har årets vinnande bidrag med hjärta föregått med gott exempel och lever minst sagt upp till HSBs devis: det hållbara boendet”

Läs motiveringen i sin helhet här tillsammans med det inskickade bidraget.

Ordförande Sebastian Lindroth avslutade därefter stämman och deltagarna fick besöka HSBs 100-årstrailer som stod uppställd på torget utanför. Avslutningsvis bjöds det på lunch innan alla skiljdes åt.