Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nya regler för avfallssortering

30 november 2023 Håll er informerade om de senaste förändringarna gällande avfallssortering som påverkar våra bostadsrättsföreningar. Från årsskiftet 2023/2024 införs nya regler som rör både matavfall och förpackningsinsamling. Läs nedan för att förstå hur dessa förändringar kan påverka er och er fastighet.
Avfallssortering

Matavfall:

Från och med årsskiftet 2023/2024 blir det obligatoriskt för kommuner att samla in matavfall från fastighetsägare. Detta innebär att även bostadsrättsföreningar får ansvar för att möjliggöra utsortering av matavfall för de boende. Inom HSB Södertörns kommuner har matavfallsinsamling pågått och uppmuntrats länge och påverkar därför väldigt få av våra medlemmar. Förändringen handlar främst om att byta ut ca hälften av restavfallskärlen mot matavfallskärl.

Förpackningar:

Från samma tidpunkt övergår ansvaret för insamling av förpackningar från hushåll till kommunerna. Tidigare låg ansvaret hos Förpacknings- och tidningsinsamlingen, men det kommer nu skötas av kommunerna. Insamlingen ska fortsatt finansieras av förpackningsproducenterna men utföras i kommunal regi. Förpackningar ska senast år 2027 samlas in fastighetsnära istället för kvartersnära som nu. Undantaget är skrymmande förpackningar som redan idag ska lämnas på återvinningscentralen, och senast 2027 ska kommunerna ha utökat insamlingen av dessa via lättillgängliga platser.

Vad menas med förpackning? Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad. 

Hur påverkas BRF:er med förpackningsinsamling:

  • Säg upp avtal med extern transportör – endast kommunen får hämta
  • Säkerställ att hämtning sker från 1 januari 2024
  • Lokalhyresgäster som slänger förpackningar i samma kärl som de boendes behöver anmälas som samlokaliserad verksamhet

Finansiering:

Den fastighetsnära insamlingen av förpackningar finansieras av förpackningsproducenterna. Kommunerna får schablonersättning för insamlingen samt för de kärl som behövs. Ersättningsmodellen baseras på hämtningsfrekvens per förpackningstyp, och om tätare hämtning behövs står BRF:en för den kostnaden.

Hur påverkas BRF:er utan förpackningsinsamling:

  • Planera för fastighetsnära insamling på er fastighet
  • Håll er underrättade om er kommuns planer för insamling
  • Kontakta HSB Södertörn för hjälp och vägledning i processen

Vi på HSB Södertörn kommer att hålla er uppdaterade om ytterligare information från kommunerna. Tills dess, tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller behöver hjälp med anpassningen till de nya reglerna.