Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Projektidé presenteras för Luleå kommun

23 februari 2023 Igår (22 februari) presenterades skisserna av HSB Norrs nya projektidé för Luleå kommun. 55 moderna bostadsrätter med vattenutsikt i centralt läge på Stationsgatan i Luleå.

Det handlar om en obebyggd fastighet i Luleå centrum mellan Stationsgatan och Sandviksgatan, där finns i dag bara parkeringsplatser och ett snöupplag.  
Här vill HSB Norr bygga ett punkthus om 9 våningar och ett lamellhus om 6 våningar, med en upphöjd gård mellan husen.  
 
Lägenheterna omfattar 1–5 rum och kök med generösa balkonger och möjlighet att parkera i garage. Den största lägenheten återfinns högst upp på nionde våningen med en egen hiss i lägenheten och en exklusiv takterrass på cirka 120 kvadratmeter. Den upphöjda, skyddade gården bjuder in till socialt umgänge och rymmer flera naturliga mötesplatser för de boende, såsom ett inglasat växthus och en boulebana. 
 
- Det är verkligen roligt att få arbeta med välplanerade, klimatvänliga bostäder i så centralt läge. Inte minst med den fantastiska utsikten som grädde på moset, säger Linnea Holmgren, projektchef. 
 
Det är Stark arkitekter AB som arbetat fram ritningarna som innehåller en sockelvåning på marknivå. Innanför väggarna planeras 32 parkeringsplatser samt fyra affärslokaler. 
 
Fasaden består av tegelstenar i tre kulörer; rött, brunt och grått. Färgerna är hämtade från intilliggande byggnader för att de ska smälta in i Luleås stadsmiljö på ett naturligt sätt. 
 
Det är kommunen som äger marken och projektet förutsätter en förändring av nuvarande detaljplan.  
Ytan är i dag reserverad för ett eventuellt parkeringshus men dialogen med kommunen är god och vi är redo att bygga om vi skulle få ett klartecken, säger Mattias Lundström, VD HSB Norr, och fortsätter: 
 
– Det vore ett otroligt bra projekt för Luleå, men också för våra medlemmar. Vi vet att många medlemmar gärna vill bo inne i stan. I mina ögon är det här något mer än ett bostadsprojekt. Det liknar snarare ett stadsutvecklingsprojekt. Jag är säker att för att Luleå ska bli en attraktiv stad behöver vi bygga bostäder av det här slaget för att kunna attrahera fler personer att flytta norrut.