Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Framtidens bostad; White Arkitekter lyfter hållbarhet och välbefinnande

29 november 2023 Marja Lundgren och Kristoffer Roxbergh, från White Arkitekter deltog på HSB Södertörns brf-styrelsekonferens. De delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter av att utforma mänskliga och miljövänliga bostadsmiljöer. Nyckeln till trivsel i bostadsmiljöer menade de, är planering och arkitektonisk design som utgår ifrån hållbarhet och tankar om boendes välbefinnande.
Marja Lundgren och Kristoffer Roxbergh, White Arkitekter

Marja Lundgren, en av arkitekterna på White Arkitekter, betonade användningen av återbruk och hållbara material. Hon underströk vikten av att välja material som är återvinningsbara och har låg energiförbrukning i tillverkningsprocessen. Det bidrar till att minska miljöpåverkan och skapa ekonomiskt hållbara bostäder.

Marja, pratade även om energieffektiviserade åtgärder. Som case använde hon fönsterrenoveringar. En åtgärd som alla brf:er behöver göra med jämna mellanrum.

Genom att förbättra fönster kan man minska energiförbrukningen och öka bostadens komfort. Konkret innebär det att förbättrade fönster ger minskade värme- och kylförluster vilket i sin tur ger en jämnare inomhustemperatur. Samtidigt minskar både effekttopparna som vi vet är väldigt dyra för föreningarna, och energianvändningen. Både sänkta effekttoppar och minskar energianvändning sänker kostnader för brf:en.

Marja lyfte också fram betydelsen av dagsljus för hälsa och välbefinnande. Naturligt ljus kan förbättra människors livs- och sömnkvalitet samtidigt som det minskar stress. En bostad designad med hänsyn till den kunskapen ger bostäder med stora fönster och goda ljusinsläpp som maximera dagsljuset och minskar behovet av konstgjord belysning.

Kristoffer å sin sida lyfte vikten av genomtänkta utomhusmiljöer i anslutning till bostäder och bostadsområden. Goda utomhusmiljöer främjar inte bara social interaktion och rekreation, utan bidrar också till att skapa naturliga mikroklimat som förbättrar luftkvaliteten och jämnare lokaltemperaturerna.

Presentationen avslutades med ett resonemang om hur bostadsmiljöer bör designas för att tillgodose människors olika behov, från grundläggande fysiska rättigheter till sociala och kreativa utrymmen.

Sammanfattningsvis framhöll White Arkitekter hur stor påverkan på samhället det kan ha när vi skapar bostadsmiljöer som är hållbara, energieffektiva och anpassade till människors behov. Det vi planerar och bygger måste ge upphov till miljöer som främjar välbefinnande och som har en positiv påverkan på samhället i stort.

Engagemanget från White Arkitekter gav oss en inspirerande inblick i framtidens bostadsutveckling, där människans behov och hälsa går hand i hand med ekologisk hållbarhet och skapar hållbara och livfulla samhällen.