Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tips för att skapa en trevlig balkongoas

28 maj 2024 Vill du förvandla din balkong till en avkopplande och praktisk plats i sommar genom att skapa egna utemöbler? Vi delar tips om hur du kan bygga en bekväm sittplats och ge den en mysig atmosfär med återvunna material och personliga detaljer. Dessutom ger vi råd om vilka växter som trivs bäst på din balkong, oavsett om den får mycket sol eller skugga.

Stilren och praktisk utemöbel
På sommaren är balkongen en underbar plats att tillbringa tid på! Om du har en balkong med begränsat utrymme kan en egenbyggd utemöbel vara lösningen för dig. För att skapa en enkel, trevlig och praktisk sittplats kan du använda odlingspallkragar som stomme. Vi rekommenderar att använda minst två pallkragar och placera dem ovanpå varandra för att få lite höjd på din blivande utemöbel. Placera en träskiva, exempelvis i plywood i samma mått som pallkragen, på toppen av den övre pallkragen. Lägg en madrass ovanpå träskivan för att göra sittytan bekväm – återanvänd gärna en gammal madrass för att vara mer klimatsmart. Klä madrassen med tyg du gillar och dekorera uteplatsen med filtar och kuddar för att skapa en mysig atmosfär. Denna lösning är både praktisk och mysig, då du även har möjlighet att förvara utomhusartiklar i odlingspallkragarna. Du kan med fördel sätta fast ett gångjärn i träskivan och pallkragen för att skivan ska sitta fast och vara enkel att lyfta upp och ned.

Växtlighet
växter.jpg
Om du också vill skapa en härlig oas med växter på balkongen finns det några saker att tänka på när du odlar på balkongen. Om din balkong får mycket sol kommer kryddor, tomater och chili trivas utmärkt! Du kan också välja pelargoner och lavendel om du föredrar blommor på balkongen. Å andra sidan, om din balkong har mindre solsken, kommer skuggtoleranta växter som hortensior att passa perfekt för att ge balkongen en grönskande touch!

Belysning
Ljusslingor.png Ljuslyktor.png
Sedan är belysningen som pricken över i:et för att skapa en mysig balkongoas som inte går att slita sig ifrån. Har du ett öppet balkongräcke kan du snurra upp en fin ljusslinga runt räcket för att förhöja mysfaktorn på balkongen. Alternativt kan du tända värmeljus när solen börja gå ner för att skapa en varm och inbjudande atmosfär på balkongen även efter solens timmar.