– Vi har hållit till i den här fastigheten ända sedan den byggdes, berättar Bengt Hemberg, som idag driver caféet. Min pappa Erik startade verksamheten 1944 och jag själv är uppväxt i en lägenhet i området. Att mina barn vill ta över och driva vidare gör det ännu viktigare för oss att satsa långsiktigt.
Genom åren har familjen drivit flera caféer och konditorier runt om i stan, men till slut valde de att fokusera på den ursprungliga platsen.
– Vår själ finns här. Vi vill fortsätta att utveckla verksamheten på samma plats som allt började.
Långsiktighet med HSB
Fastigheten som caféet ligger i ägs idag av HSB, något som Bengt beskriver som avgörande för möjligheten att fortsätta utvecklas.
– Vi har hyrt av HSB länge och är väldigt, väldigt nöjda. De är lyhörda och lyssnar alltid på oss. Det passar oss bra att HSB är så långsiktiga, för vi tror att det är enda vägen till en hållbar ekonomi – både för oss och för stadens centrum.
Han ser framtiden för centrumutvecklingen med tillförsikt, även om det krävs tålamod.
– Det kommer att vända, men det tar tid. Jag är övertygad om att människor kommer vilja återvända till ett levande centrum.
Tradition och förnyelse
Under årens lopp har familjen Hemberg drivit olika verksamheter, bland annat pub, men på Centralen har det mestadels varit fokus på café och konditori. Idag är det kombinationen av tradition och nytänkande som präglar verksamheten.
– Vi gör egen gelato i en italiensk glassmaskin, som vi kallar vår lilla glassfabrik. Samtidigt bakar vi bröllopstårtor på beställning och serverar luncher som blivit populära bland hantverkare – säger Bengt.
Med glimten i ögat berättar han att filosofin är att alltid ha många bollar i luften.
– Man måste prova sig fram. För oss handlar det inte om att ha fem produkter och sälja mycket, utan om att erbjuda bredd och kvalitet.
En livslång passion
Själv har han tillbringat hela sitt vuxna liv i verksamheten.
– Jag började som sommarjobbare här när jag var 17 år och sedan har jag blivit kvar. Nu är jag 74 år och jobbar fortfarande heltid. Jag vill fortsätta att arbeta och utveckla, så länge jag kan.
För honom är det tydligt vad som driver generation efter generation.
– För mig handlar det inte om pengar. Det är själen som är det viktigaste.
Och själen, den finns på Centralens Café och Konditori – där historien lever vidare samtidigt som framtiden formas.