Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hälsovänligt byggmaterial – finns det?

09 april 2019 Hur kan vi ur ett miljöperspektiv göra bra val av byggmaterial vid renoveringar?

Idag finns det tyvärr kemiska ämnen i byggprodukter som är cancerframkallande, kan skada arvsmassan eller störa fortplantningsförmågan. Därför är det viktigt att det finns dokumentation över en produkts innehåll så att det finns möjlighet att kunna välja bort material med farliga kemiska ämnen.

I Sverige har det sedan 2007 funnits ett sätt för producenter att frivilligt lämna information om miljöaspekter i olika skeden av en byggprodukts livscykel, en slags egendeklaration, som kallas Byggvarudeklarationen (BVD). Den är överenskommen av aktörerna inom svenska bygg- och fastighetssektorn och HSB har varit med i detta arbete sedan början.

Den viktigaste informationen i Byggvarudeklarationen är informationen om vilka kemiska ämnen som finns i produkten. Byggvarudeklarationen
granskas och miljöbedöms sedan av Byggvarubedömningen och ges
bedömningen "rekommenderas", "accepteras" eller "undviks".

Jag råder verkligen bostadsrättsföreningar att ställa krav på byggentreprenörer, framförallt vid större renoveringar, att använda byggprodukter som fått bedömningen "rekommenderas" eller "accepteras" i Byggvarubedömningen. Då minimerar er bostadsrättsförening risken att bygga in farliga kemiska ämnen som kan påverka människor och miljö och som kan bli kostsamma att sanera. Detta bidrar också till att göra det enklare att materialåtervinna produkterna den dag de rivs ut, vilket även sparar på naturresurserna.

Vad gäller klimatpåverkan finns det idag ingen lag som ställer krav på redovisning av utsläpp av växthusgaser från byggnader, varken under byggskedet eller under användningsskedet. Det man som styrelse ändå kan
göra är att ställa krav på att få klimatpåverkan deklarerad för de produkter som är av till exempel tunga material och även används i stor volym. Det gör man genom att kräva att byggentreprenören samlar in så kallade miljövarudeklarationer (EPD – Environmental Product Declaration) där klimatpåverkan redovisas. Då har man genom det möjlighet att välja produkter som har lägre påverkan på klimatet.

I maj 2018 skrev HSB tillsammans med andra bostads- och fastighetsorganisationer till EU-kommissionen att de bör verka för att ändra den europeiska byggproduktförordningen. Vårt förslag innebär till exempel att alla byggproduktproducenter på den europeiska marknaden ska lämna information om till kemiskt innehåll, klimatpåverkan och demonterbarhet för materialåtervinning.

/ Magnus Ulaner, miljöchef på HSB Riksförbund