Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Moms ska läggas på el, vatten och gas som mäts och debiteras individuellt

17 december 2019 El, gas eller vatten som inte ingår i årsavgiften, och som debiteras efter förbrukning, ska inte längre vara momsfritt. Det är innebörden av ett beslut av Högsta förvaltningsdomstolen, fastslaget i en dom från 3 december 2019.

HSB gjorde tillsammans med Fastighetsägarna, SABO, Hyresgästföreningen och Riksbyggen en ansökan till Skatterättsnämnden om att utreda om individuell mätning och debitering (IMD) av el och vatten ska vara momsfritt eller momspliktigt. Detta efter att Skatteverket i ett ställningstagande 2018 ansåg att bostadsrättsföreningar och hyresvärdar ska lägga moms på el-, gas- eller vattenförbrukning om förbrukningen inte ingår i årsavgiften eller hyran, utan debiteras separat.

Skatterättsnämnden ansåg däremot att el och vatten är en nödvändighet för att kunna använda lägenheten som bostad och ska betraktas som en helhet, även om individuell mätning och debitering av vatten och el görs. Därmed skulle IMD även fortsättningsvis vara undantaget från moms, enligt Skatterättsnämndens förhandsbesked.

Högsta förvaltningsdomstolen ändrar Skatterättsnämndens förhandsbesked

Högsta förvaltningsdomstolen har nu dömt i målet avseende moms för IMD. Den instämmer i Skatteverkets bedömning, vilket betyder att el, vatten och andra nyttigheter som debiteras efter individuell mätning ska faktureras med moms.

Moms på IMD bör debiteras från januari 2020

Om bostadsrättsföreningen har valt att inte redovisa moms för debitering av vatten, el eller gas i avvaktan på besked, är det nu dags att ändra den hanteringen. Om det är möjligt bör moms debiteras redan i januari 2020. Om det inte är möjligt att genomföra, bör styrelsen upplysa Skatteverket om detta. Av upplysningen bör framgå orsaken till att debitering av moms dröjer och vid vilken tidpunkt föreningen kommer att kunna börja debitera moms.

Avdragsrätt för ingående moms prövas av Skatterättsnämnden

Frågan om rätt till avdrag för moms på inköp och installation av el- och vattenledningssystem avgjordes inte av Högsta förvaltningsdomstolen utan ska nu först prövas av Skatterättsnämnden.

– Även om frågan är avgjord, kvarstår det tyvärr fortfarande en del oklarheter kring avdragsrätt för investeringar och liknande fall för avdragsrätt avseende solcellsanläggningar, säger Niklas Widebeck, utredningschef på HSB Riksförbund. Vi söker nu dialog med Skatteverket för att räta ut dessa oklarheter och för ett så smidigt införande av moms på IMD som möjligt. Frågan berör många bostadsrättföreningar som kanske inte ens har registrerats för moms, samtidigt som prissättning för debitering måste justeras för såväl avdragsrätt i föreningen som för att rymma momsdebitering av IMD mot den enskilde lägenhetsinnehavaren. Detta ganska resurskrävande arbete vill man gärna göra rätt från början, med alla förutsättningar klarställda.