Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Peter Eriksson ny bostadsminister: ”Enorm utmaning för erfaren politiker”

25 maj 2016 –Med Peter Eriksson som bostadsminister får Sverige en erfaren politiker från både den internationella, nationella och lokala arenan. Och Peter Eriksson kommer att behöva all den erfarenheten för att lösa Sveriges brutala bostadskris. Ytterst är utmaningen att skapa en ny social bostadspolitik för Sverige. HSB bidrar gärna med våra hundraåriga erfarenheter om samhällsbyggande, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Peter Eriksson (MP) är ny bostads- och digitaliseringsminister. Peter Eriksson har en bakgrund som språkrör för Miljöpartiet och har fram till nu varit EU-parlamentariker. Det framkom idag när Stefan Löfven presenterade en regeringsombildning.

– Med Peter Eriksson som bostadsminister får Sverige en erfaren politiker från såväl den internationella, nationella som den kommunala arenan. Och Peter Eriksson kommer att behöva all den erfarenheten för att lösa Sveriges brutala bostadskris. Ytterst är utmaningen att skapa en ny social bostadspolitik för Sverige. HSB bidrar gärna med våra snart hundraåriga erfarenheter om samhällsbyggande, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Just nu pågår bostadspolitiska samtal mellan partierna. Resultat av förhandlingarna ska presenteras i sommar.

– Peter Eriksson kastas rakt in i bostadssamtalens slutspurt. Även om samtalen var välkomna är det bekymrande att det som kommunicerats från samtalen hittills handlat om fastlåsta positioner. Nu är det nödvändigt att politikerna visar handlingskraft och kompromissvilja. Här har Peter Eriksson en viktig roll och ett stort ansvar, säger Anders Lago.

Enligt Boverkets senaste bedömning behöver Sverige nya 700 000 bostäder fram till 2025.

– Bostadsbyggandet måste fortsätta att öka rejält, rörligheten bli bättre och inträdet på bostadsmarknaden lättare för många hushåll. Det handlar framför allt om att se över skatter och finansiering, fortsatt förbättrat regelverk och snabbare planprocesser och bättre villkor för hushållen att efterfråga bostäder genom subventionerat bosparande samt förbättrade bostadsbidrag, säger Anders Lago.