Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Statligt stöd till ungas bosparande?

27 juni 2018 Norska staten stöttar bosparande för unga genom startlån samt avdragsgillt bosparande. Det är två lösningar som HSB anser bör införas även i Sverige. Men vad tycker våra riksdagspartier – bör vi ha ett statligt stöd till unga bosparande?

Emot: Vänsterpartiet

Vänsterpartiet tackar nej till statligt stöd till unga bosparare, som man anser gynnar de mest avlönade.  Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson, Nooshi Dadgostar vill istället ha förmånliga lån för byggandet av fler bostäder.

För: Miljöpartiet

Miljöpartiet vill få till stånd en blocköverskridande överenskommelse, ”vi ställer oss därför också positiva till att som en del titta vidare på den norska modellen med stöd till bosparande genom skatteavdrag och startlån”, för att citera Emma Hult, bostadspolitisk talesperson, Miljöpartiet.

Neutrala: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vill stimulera sparande och amorteringskultur men vill inte binda sig vid någon enskild lösning. ”En avdragsrätt för bosparande är just nu inte en prioriterad fråga. Vi vill dock inte utesluta att frågan kan komma upp i en blocköverskridande uppgörelse”, svarar Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna.

För: Centerpartiet

Centerpartiet uttrycker ett stöd för att utreda någon form av bosparande för unga men understryker att ”om ett sådant system ska införas är det viktigt att det utformas för dem som har störst behov”, kommenterar Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson, Centerpartiet. Vad gäller statligt lån har partiet inte tagit ställning.

För: Liberalerna

Liberalerna vill gå längre än det norska systemet och skapa ett system för bosparande för alla som vill köpa sin första bostad. ”Ett system för bosparande skulle även bidra till en sparandekultur”, säger Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson, Liberalerna.

För: Kristdemokraterna

Kristdemokraterna tycker den norska modellen är intressant. ”Vi behöver en bosparform i Sverige, som, i likhet med Norge, kan bidra till att överbrygga tröskeln till bostadsmarknaden”, förklarar Carolin Szyber, bostadspolitisk talesperson, Kristdemokraterna.

Neutrala: Moderaterna

Moderaterna anser att den svenska bostadspolitiken är dysfunktionell välkomnar därför en fortsatt diskussion om bosparande och ökade möjligheter att äga sitt boende. ”Vi har inte något konkret ställningstagande kring just den norska modellen i dagsläget. Ska vi på allvar komma till rätta med problemen är det nödvändigt att vi ser bostadspolitikens alla olika delar som en helhet”, säger Mats Green, bostaspolitisk talesperson, Moderaterna.

För: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna ställer sig positivt till att införa ett stöd för bostadsköp enligt den norska modellen. ”Med avdragsgillt bosparande plus förmånligt startlån kan drömmen om egen bostad bli sann för många fler”, svarar Roger Hedlund, bostadspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna.

Vet du att du kan läsa tidningen digitalt och även teckna en digital prenumeration?