Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stort intresse för HSB Living Lab

22 november 2016 Hur är det att bo i ett labb? Den frågan speglade Dagens Nyheter nyligen i ett reportage från insidan av HSB Living Lab där hyresgästerna flyttade in i somras. Intresset är stort även i andra länder och i november fick HSB Living Lab pris som en av världens just nu mest intressanta smarta byggnader.
HSB Living Lab

HSB Living Lab har ända sedan projektstart dragit till sig medias intresse. Här ska boende och forskare tillsammans skapa framtidens boende i ett tredje generationens Living Lab – ett labb där människor bor dygnet runt samtidigt som forskning pågår. Sedan i somras är den flyttbara byggnaden med 29 lägenheter bebodd av studenter och gästforskare. Deras vardag bland 2 000 sensorer och nya smarta tekniska lösningar beskrivs i ett reportage i Dagens Nyheter.

Pris vid klimatkonferens

HSB Living Lab har också tilldelats tredje pris i kategorin Smart Buildings i den internationella tävlingen Green Building Solutions Awards. Fokus för tävlingen ligger på byggnader, lösningar och stadsmiljö som innebär ett bidrag i kampen mot klimatförändringar. De totalt 129 bidragen bedömdes av närmare 60 experter från olika länder, och röstningen skedde via sociala medier. Pristagarna presenterades vid konferensen COP22 i Marrakech i november.

– Vi är stolta och vill visa HSB Living Lab som gott exempel där samverkan med partners är en framgångsfaktor. Att visa upp projektet internationellt i anslutning till en av de viktigaste klimatkonferenserna är stort, säger Maria Ådahl, ansvarig för samhällsbyggnad på Johanneberg Science Park, huvudsamarbetspartner i HSB Living Lab.

– Detta ger möjlighet till snabbare global spridning av smarta lösningar som är framtagna inom projektet och det inspirerar oss till fortsatt arbete i samverkan för en mer hållbar framtid.