Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Upplev HSB Living Lab på ArkDes bostadsutställning

14 april 2016 På utställningen "Bo. Nu Då." på ArkDes i Stockholm kan du besöka HSB Living Lab – ett hus där människor bor samtidigt som forskning pågår dygnet runt. Här finns HSB Living Lab med för att berätta om framtidens digitala tekniklösningar, utmanande arkitektur i förändring och hur morgondagens boende kan utvecklas snabbare.

Lördag 16 april öppnar utställningen "Bo. Nu Då." på ArkDes i Stockholm. Här kan du besöka HSB Living Lab – ett hus där människor bor samtidigt som forskning pågår dygnet runt.

"Bo. Nu Då." är en resa genom konkreta byggda svar på bostadsfrågan i olika tider. Här söker man svar på bostadsfrågan från 1917 fram till idag och vidare in i framtiden. HSB Living Lab finns med för att berätta om framtidens digitala tekniklösningar, utmanande arkitektur i förändring och hur morgondagens boende kan utvecklas snabbare.

– Vi har ett jordklot men lever som att vi har tre. Vi står alla inför en stor utmaning, att snabbt få fram mängder av bostäder samtidigt som vi ska bygga hållbart. Tack vare samverkansarenan HSB Living Lab har vi möjlighet att testa, misslyckas och lyckas. Och här är vi alla övertygade om att vi snabbt kommer att få fram nya hållbara produkter och tjänster för att bygga det allra bästa för framtidens generationer, säger Stefan Andersson, projektledare för HSB Living Lab.

På utställningen går det att göra ett besök i HSB Living Lab, om inte fysiskt så definitivt visuellt. Tieto och Tengbom har tagit fram VR-teknik för att besökarna ska kunna kika runt i huset, uppleva de kubiksmarta lägenheterna, se hur de boende lever tillsammans samtidigt som 2 000 sensorer mäter allt som sker i huset.

Huset HSB Living Lab är i sig ett forskningsprojekt. Bostadskrisen kräver snabbfotade lösningar och genom att använda sig av tillfälligt bygglov på tio år och flyttbara moduler ska man utvärdera byggprocessen för framtida bostadslösningar. Något som gå hand i hand med syftet ArkDes har med utställningen "Bo. Nu Då.".

– Det är lätt att känna handlingsförlamning inför utmaningen att bygga mycket på kort tid. Med utställningen vill vi visa att bostadskriser faktiskt kan skapa innovation och nytänkande inom arkitekturen och politiken. säger Dan Hallemar, projektledare "Bo. Nu Då." på ArkDes.

"Bo. Nu Då." öppnar lördag den 16 april och pågår året ut. Information och öppettider finns på ArkDes.

Följ med oss på resan mot framtidens boende


HSB Living Lab är resan mot framtidens boende. Idén om ett levande labb för forskning om en hållbar boendemiljö föddes 2010 och blir nu verklighet 2016. Här på Chalmers kommer studenter och forskare bo och leva för att testa innovationer och tekniska lösningar för nästa generation bostäder. I 29 lägenheter utrustade med mätstationer och sensorer kommer upp till 40 personer leva i en föränderlig byggnad där väggar, fasader och inredning utvecklas efterhand som forskningen fortskrider. HSB Living Lab är ett samarbete mellan näringsliv och akademin. En unik och öppen arena för att skapa framtidens hållbara boendemiljöer. Huvudparters är Chalmers, HSB och Johanneberg Science Park. Samverkanspartners är Tengbom, Peab, Akademiska Hus, Tieto, Electrolux, Bengt Dahlgren, Göteborg Energi, Elfa, Vedum. #HSBLivingLab