HSB Landskrona: Varsam renovering gav stadsbyggnadspris

HSB Landskrona utsågs som vinnare av Landskronas stads stadsbyggnadspris 2021 för sin varsamma renovering av brf Järnvägstorget – en anrik fastighet från 1800-talet som brandhärjades svårt våren 2018.
Brf Järnvägstorget – en anrik fastighet från 1800-talet

Fastigheten har många namn, Lommen 18, Trädgårdsgatan eller Järnvägstorget. Efter storbranden har ett gediget och varsamt arbete med att återställa byggnaden pågått, vilket också uppmärksammades med stadsbyggnadspriset 2021.

Utdrag ur motiveringen:

Projektet kommunicerar gestaltningsmässig omsorg i sin helhet och detaljer såväl exteriört som interiört. Det tar hänsyn till sin kulturhistoria genom bevarande av den rikt artikulerade tegelfasaden mot Trädgårdsgatan.

Bevarande och återbruk har varit en ledstjärna genom arbetet där så som tegelfasad, karmar och kakelugnar genomgått stora restaureringsarbeten för att kunna bevaras och ge fortsatt själ åt huset. Särskilt stor omsorg har lagts vid entré och hallparti till fastigheten vad avser golvmaterial och takmålning liksom inne i de enskilda lägenheterna.

Projektet har resulterat i att Landskrona fått behålla en vacker äldre byggnad från slutet av 1800-talet. En äldre del av stadens historia har därmed säkrats och stadsrummet har fått förbli oförändrat. Under 2021 har huset åter kunnat fyllas med liv och nya hyresgäster till bostadsrättsföreningen Järnvägstorget har flyttat in.”

imageg9cxc.png
Fotograf: Oskar Fäldt

Sven Andersson, projektledare på HSB Landskrona kommenterar priset.

– Det känns ju fantastiskt. Kul att ett projekt som inte är ett nybygge prisas. Jag måste erkänna att jag trots detta blev överraskad.

En som inte är lika överraskad är Roger Jönsson, VD för Teamab, som utfört arbetet.

– Jag är inte överraskad. Jag tycker det är rätt att premiera HSB för att de ville bevara det gamla så mycket som möjligt. De valde att inte spara på krutet och nu ser vi resultatet.

Leif Arnsby på arkitektbyrån Magasin A kommenterar också projektet.

– Det svåra har varit att klara alla nya normer, att få till alla tekniska lösningar i huset men samtidigt behålla själen. Det är jättekul att HSB valde att satsa på detta. Att till exempel kunna behålla kakelugnarna är stort.

Läs mer renoveringen