HSB Malmö: Turning Torso certifierad med Miljöbyggnad iDrift Silver

Turning Torso, Nordens högsta skyskrapa, är först ut av HSB Malmös befintliga byggnader att miljöcertifieras med Miljöbyggnad iDrift nivå Silver. Här finns också ett spännande projekt med solceller och sedumtak.
Sedumtak och solceller vid Turning Torso i Malmö

Turning Torso reser sig 190 meter över havet i Västra hamnen i Malmö. Det välkända landmärket består av 54 våningar med 147 hyreslägenheter samt kontor med mötes- och konferensverksamhet. Fastigheten känns igen på att den skruvar sig 90 grader. Arkitekten Santiago Calatrava har i utformningen inspirerats av människans nackkotor. Fastigheten ägs och drivs av HSB Malmö och är företagets första befintliga byggnad att certifieras, vilket ägde rum i december 2021.  

– Vi arbetar aktivt med hållbar förvaltning av fastigheterna i vårt bestånd. Det är här våra största utmaningar finns när det gäller att sänka klimatpåverkan. Det är också en chans för oss att säkerställa att fastigheter vi förvärvat uppfyller våra krav. Genom lärdomarna från processen med Turning Torso, kommer vi kunna arbeta snabbare med ytterligare certifieringar framöver. Att få en certifiering är en kvalitetsstämpel på att vi gör rätt, och är mycket värdefullt för oss, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef HSB Malmö. 

Miljöbyggnad iDrift lanserades av Sweden Green Building Council i juni 2020.

– Vi på SGBC ser nu ett ökat intresse för att miljöcertifiera just befintliga byggnader i och med den nya EU-taxonomin. Det är särskilt roligt när sådana här profilbyggnader certifierar, då det visar att certifieringen fungerar för alla typer av objekt, säger Jimmy Möller, chef Miljöbyggnad och Miljöbyggnad iDrift hos SGBC. 

imagenom9t.png

Spännande projekt med Solceller och sedum

Granne med Turning Torso äger HSB Malmö även en kompletterande lägre byggnad om fem våningar, Turning Torso Gallery. Den består av hyresrättslägenheter, butiks- och restauranglokaler, teknisk central och parkeringshus för hela komplexet. En underjordisk gång förbinder parkeringshuset och skyskrapan. 

På det 886 kvm stora taket finns 444 solcellspaneler (164 kW). Förutom att förse byggnaden med fastighetsel ger panelerna även energi till 21 laddstationer för elfordon. Taket är sedan tidigare täckt av sedum. Anläggningen kom tvåa i Skåne Solar Award 2021.

”En imponerande anläggning som är vacker för ögat: Här används en redan byggd yta för solcellsinstallation och man testar ett nytt koncept genom kombinationen av sedumtak och solpaneler.” (utdrag ur nomineringen)

Turning_torso_HAB_3.jpgTvå resurser från HSB Malmö har arbetat från föreningens sida med certifieringen, projektledaren Jörgen Åkesson, och kundvärden Roland Wirén.

– Vi hade initialt farhågor om att sedumtaket inte skulle klara sig, men det har visat sig bli tvärtom. Solcellerna har skapat en miljö som gör att sedumtaket växer bättre än tidigare, där panelerna skapar vind- och solskydd för växtligheten. Vi får till och med ansa växterna så att de inte ska växa över solpanelerna, vilket är ett angenämt problem, säger Jörgen Åkesson, projektledare för installationen från HSB Malmö.