HSB Skåne – fler kvinnor till fastighetsbranschen

HSB Skåne, Arbetsförmedlingen och Yrkesakademin samverkar sedan några år tillbaka kring en utbildning för kvinnliga fastighetsvärdar som syftar till att öka jämlikheten i fastighetsbranschen. Nu har två av eleverna fått jobb hos HSB Skåne i Lund.
Therese Bergström, HSB Skåne

I slutet av 2020 examinerades de första eleverna i rekryteringsutbildningen för kvinnliga fastighetsvärdar. Sohaila Azizi och Therese Bergström är två av eleverna som gick direkt från examen in i arbetslivet som fastighetsskötare och husvärdar hos HSB Skåne. Sedan dess har de arbetat med fastighetsskötsel i Lund.

Det dagliga arbetet omfattar allt från reparationer till skötsel av utemiljön. Men arbetet har också en stor portion socialt fokus då arbetet utförs i och runt de personer som bor i fastigheterna.

– Ett stort plus med jobbet är att jag dagligen träffar en massa glada människor. I mitt jobb tar jag ju inte bara hand om fastigheten utan det handlar även om att se och bemöta våra kunder som bor här. För mig är det viktigt att prata med de boende som jag möter, nästa gång kan det ju vara så att jag behöver hjälpa dem i deras hem och då är det en trygghet i att de vet vem jag är, säger Therese Bergström.

Sohaila Azizi håller med;

– Det roligaste med arbetet, förutom att göra reparationer är att träffa människor. Här hälsar vi alla på varandra och byter ett par ord när vi ses, det gör väldigt mycket för trivseln. Sen är det också skönt att vara ute mycket, speciellt på sommarmorgonen när det är helt tyst ute och vackert i naturen, säger hon.

Syftet med utbildningen var att få fler kvinnor att uppmärksamma fastighetsbranschen och få fler kvinnor att arbeta som fastighetsskötare och fastighetsvärdar. Totalt examinerades 12 kvinnor från utbildningen.

– Jag rekommenderar andra kvinnor att söka sig till fastighetsskötaryrket, det är ett väldigt roligt jobb. Visst kan det vara tunga moment ibland, men då hjälps vi åt och hittar lösningar, säger Sohaila Azizi

På frågan om vilka utmaningar det finns i yrket svarar Therese Bergström;

– Oj, det är inget jag ha tänkt på direkt. Jag ser bara lösningar och tycker att det är roligt med utmaningar.