Smarta delningslösningar i samfälligheten Minneberg

Gym, snickeri, vävstuga och bokcafé – det är några av alla de saker som fyra brf:er med 950 hushåll delar på i samfälligheten Minneberg i Bromma, Stockholm.
Arm plockar trådrullar ur hylla

Varför ska samtliga hushåll i en fastighet äga varsin borrmaskin som används sammanlagt en kvart under hela sin livstid? När man i stället kan ha borrmaskiner som alla delar på – och de boende både slipper inköpskostnaden och sparar på jordens resurser?

I samfälligheten Minneberg är det inte bara borrmaskinen som delas utan även samlingslokaler, bridgeklubb, båtklubb, pingisrum, fotoateljé och mycket mer. Och det skapar gemenskap.

– Egentligen är den sociala samvaron kanske den största vinsten av detta. En av mina söner går ofta och tränar i vårt gym och lär känna människor där. Jag brukar väva och har jätteroligt med de andra i vävstugan, säger Åsa Minoz, som är ordförande i samfälligheten Minneberg och vice ordförande i HSB brf Sandvik.

imagebe508.png
Att det är fyra brf:er och en samfällighet innebär att det finns fem styrelser. Minneberg har löst samverkan genom att tydligt administrera resurserna och gymmet har vi ett bokningssystem med digitala nycklar. Man betalar en tillträdesavgift till samfälligheten för nyttjande per hushåll, per tillfälle eller per år. Och en del av verksamheterna, som vävstugan och fotoateljén, fungerar som egna föreningar som har en årsavgift. De sköter sig själva, säger Åsa.

Vissa resurser har man mer nytta av än man kan tro, konstaterar hon:

– Som snickeriet. Det är fantastiskt smidigt att kunna gå och snickra någonstans utan att störa grannarna eller få sågdamm i lägenheten.

Minneberg har också regelbundet köp- och byteshandel mellan grannarna där kläder, spel och prylar hittar nya, nöjda ägare.

– Vi har haft många loppisar som varit väldigt uppskattade. Nu, efter pandemin, har vi planerat grannaktiviteter igen, exempelvis fixarkvällar där man kan reparera saker, allt från trasiga kläder till kaffebryggaren. Tanken är att kunna få hjälp av sina grannar att ge sina saker längre livstid, säger Åsa.

blobid4.jpgAndreas Granström, Åsa Minoz och Adela Flyxe granskar ett alster som gjorts i den gemensamma vävstugan.

blobid5.jpgGemensamma ytor att träffas på saknas inte. Minneberg har också en boulebana, basketkorg, grillplatser och badbrygga där man kan grilla.

– I vintras var det ett gäng som drog i gång vinterdisco på isen – de plogade upp en yta och satte dit en ljudanläggning och belysning. Vi har också en badbrygga i området och vi är ett helt gäng som vinterbadar tillsammans där. Det har blivit väldigt populärt, berättar Åsa.

Själv delar hon ett fruktträd med grannen under.

– Vi har flera fruktträd på området som alla kan plocka av. Jag och grannen nedanför har planterat ett plommonträd och när det når upp till min balkong kan jag kan plocka av det häruppifrån.

Att det är en miljöinsats är nog inte främsta skälet till delningsekonomins framgång tror Åsa.

– De allra flesta tycker nog att det här är bra för plånboken, smidigt och trevligt att umgås med grannar. Men på senare år har intresset för en hållbar livsstil ökat och det är ju bara positivt, avslutar hon.

image57ojb.pngAtt dela saker innebär också att dela ansvar. Andreas Granström och Adela Flyxe bor båda i HBS brf Svartvik. Där är Andreas även ordförande liksom ledamot i samfälligheten Minnebergs styrelse.

Dela resurser – så kommer ni igång

  • Ta reda på vad de boende vill ha. Är det ett snickeri som ar mest efterfrågat? Ett gym? Eller vävstuga?
  • Gör det smidigt. Använd enkla metoder för att till exempel boka och komma in i ett gemensamhetsutrymme – till exempel via en app.
  • Gör det trevligt. Använd gemensamma utrymmen för roliga aktiviteter som är efterfrågade.
  • Besluta om tydliga och enkla regler som gäller för gemensamhetsutrymmena eller de gemensamma resurserna.
  • Påminn om att de delade resurserna finns att tillgå, till exempel via nyhetsbrev, på webben eller som anslag i trappuppgångarna.