Uppkopplade bikupor ska ge viktiga svar kring varför bina minskar i antal

Genom att koppla upp bikupor mot en molntjänst kan vi bättre förstå vad som ligger bakom massdöden av bin. Projektet utsågs till 2020 års mest hållbara projekt i CIO Awards. 2021 anslöts två nya bikupor i Malmö till nätverket och 2022 utvidgades projektet till Sveriges samtliga biodlardistrikt.
Tre män i skyddskläder håller upp biram

Bin sköter 85 procent av pollineringen av våra växter och är extremt betydelsefulla för ekosystemet. Men de är hotade av miljöförstöring och bekämpningsmedel. Genom att skapa digitalt uppkopplade bikupor mot en molntjänst kan man jämföra hur olika bisamhällen utvecklas och öka förståelsen för hur bisamhällena mår och fungerar. Initiativet kommer från Tietoevry och är utvecklat tillsammans med HSB Living Lab. 2020 utsågs projektet till Årets hållbara projekt i CIO Awards.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen som erkänner det hårda arbete som vi har lagt ner på att förverkliga det här projektet. Det bygger på allas ambition att bidra till ett bättre samhälle för människor och bin, och som möjliggjorts genom smart användning av digitala lösningar som hjälper oss förstå hur bisamhällena mår och fungerar. Genom att koppla upp fler kupor mot vår molntjänst får vi bättre möjlighet att jämföra hur olika bisamhällen utvecklas på olika orter i Sverige, förklarar Mikael Ekström, projektledare och initiativtagare på TietoEvry.

CIO Awards arrangeras av IDG och vinnarna tas fram i en rigorös utvärderingsprocess som löper över mer än ett halvår, och utses av en oberoende jury bestående av CIO:er, experter och forskare.

Uppkopplade bikupor – nu även i Malmö

Under 2021 anslöts två nya bikupor i Malmö till nätverket i samarbete med Malmö Universitet. Den uppkopplad bikupan vid HSB Malmös hyresfastighet i Limhamn är full av olika sensorer som mäter allt från värme till vikt. Om bikupan ökar i vikt betyder det att det finns tillräckligt mycket växtlighet i närområdet som blommar vid olika tillfällen för att bina ska må bra, och att den biologiska mångfalden är hållbar. Projektet bidrar till forskningen men är också ett sätt för de boende att komma närmare bina på ett säkert sätt, förutom att de också bjuder på honung!

Bikupor i hela landet

Under våren 2022 fick projektet 600 000 kronor i finansiering från Jordbruksverket för att utvidga nätverket av uppkopplade bikupor till Sveriges samtliga 25 biodlardistrikt. Vid tidpunkten hade projektet placerat ut uppkopplade bikupor i sju städer. Pengarna kommer även att användas till att utveckla den app som tidigare tagits fram för att möjliggöra informationsdelning och kunskapsutbyte mellan deltagande biodlare.