Information om avgiftshöjning

25 november 2022 Vid budgetmötet den 10 november beslutade styrelsen att höja avgiften för lägenheterna med 3% från och med den 1 januari 2023.

Anledning är den prisutveckling vi kan se av exempelvis fjärrvärme, el och vatten, men också att vi från och med slutet av 2023 kommer att börja betala full tomträttsavgäld. Detta tillsammans med en större osäkerhet inför hur framtiden kommer att se ut gör att Styrelsen beslutat om avgiftshöjning.

 

Föreningen har haft samma avgift under mer än 10 års tid och har idag en bra och trots allt tillfredsställande ekonomi med en jämförelsevis låg skuldsättningsgrad. Vi amorterar idag ca 818 000 kr per år, vilket är ett sparande för oss alla och något som löpande minskar vår räntekänslighet. Styrelsens bedömning är samtidigt att vi inte långsiktigt kommer att kunna klara de ekonomiska utmaningar vi står inför, med nuvarande avgifter. 

 

Styrelsen undersöker också hur vi kan sänka våra kostnader genom att titta på el, fjärrvärme, avtal med mera, då vår avsikt är att arbeta för att sänka våra kostnader och bibehålla en stabil ekonomi.

 

Ett steg i arbetet med att sänka kostnader är att vi under nästa år kommer att investera i nya torkskåp i samtliga tvättstugor samt byte av tvättmaskiner på Fregattvägen 73. Vi byter ut äldre utrustning mot moderna lågenergi alternativ.

 

Våra torkskåp idag har en frånluftsvärme vilket innebär att vi kastar ut energi utomhus. Vi kommer att byta dessa mot torkskåp med värmepump, dvs. man använder luften i rummet vilket är mer energieffektivt och mindre kostsamt.  I “Tvättstuga 2” på Fregattvägen 73 är två av tvättmaskinerna gamla och endast anslutna till kallvatten. Detta gör att det krävs mer energi för att värma upp vattnet. Dessa två maskiner ska ersättas med tvättmaskiner som ansluts även till varmvatten, enligt samma princip som i föreningens övriga tvättstugor.