Renovering av badrum, kök, etc.

Information angående renovering av badrum, kök och sådana rum som innehåller vattenanslutning samt avlopp av vatten (våtrum). Reglerna nedan gäller sådana arbeten som påverkar tätskikt mellan ytskikt och stomme. Om man är osäker bör man rådfråga styrelsen.

För arbeten i våtrum är försäkringsvillkoren mycket strikta. Tyvärr förekommer fall där en renovering inte utförts fackmässigt vilket innebär att försäkringen inte ersätter något vid åtgärdande av en skada. Vidare kan en felaktig renovering orsaka skada på annan lägenhet.

Branschregler finns på: www.gvk.se där man även kan söka efter det företag man vill anlita för att verifiera om de är auktoriserade (företag som varit auktoriserade enligt gamla regler uppges ibland att de är auktoriserade fast de inte är det enligt de nya regler som gäller från september 2011). Detta gäller alla arbeten som påverkar tätskikt mellan ytskikt och stomme, plastmattor, kakel, klinker och liknande, samt anslutningar till avloppsbrunn. Fler och fler försäkringsbolag inför krav på dokumentation av auktoriserad installatör, utan detta blir det ingen ersättning vid skada.

Regler som gäller vid renovering av våtrum inom Kasematten:

För arbeten med vatten och VVS skall en behörig VVS-installatör enligt reglerna för “Säker Vatten” www.sakervatten.se anlitas.

Dokument som skall inlämnas till styrelsen innan arbeta får påbörjas:

• Beskrivning, dokumentation inklusive ritningar av det arbete som skall utföras.

• Intyg om att behörig installationsfirma uppfyller kraven enligt “Säker Vatten” och att firman har fullvärdigt försäkringsskydd

• Intyg om att samtliga anlitade hantverkare är behöriga

• Bostadsrättsinnehavaren skall skriftligen underteckna ett dokument att man är införstådd med föreningens regler och att man följer dessa, att information till hantverkarna har getts om föreningens regler. 

Dokument som skall inlämnas till styrelsen efter att arbetet avslutas:

• Våtrumscertifikat att arbetet slutförts enligt gällande regler 

Avstängning av vatten:

• Om avstängning av vatten till våtrummet krävs för renoveringen skall datum och klockslag meddelas fastighetsskötaren i god tid innan renoveringen kan starta. Innan vattnet kan kopplas på skall fastighetsskötaren meddelas som kommer att kontrollera att inget synligt läckage finns.

Arkivering:

Föreningen har ett arkiv där samtliga inlämnade dokument kring renoveringar av våtrum kommer att arkiveras. 

Kompletterande regler och anvisningar:

• Anlitande hantverkarna skall informeras om föreningens regler för denna typ av arbete samt regler som gäller störande arbete i fastigheterna. Uppdraget för renovering skall innehålla avtal om omhändertagande av byggsopor, dessa får inte placeras i grovsoprum, i trapphus eller på annan plats tillhörande fastigheten. Under arbetets utförande skall byggsopor förvaras i enlighet med gällande brandsskyddsföreskrifter.

• Anlitade hantverkare skall informeras att otillbörligt material inte får spolas ut i avloppen, ursköljning av kakelfixhinkar, rengöring av verktyg mm.

• I kök rekommenderas tätskikt (samma som i badrum) under bänkar, diskmaskin, kyl och frys, samt helst även upp till 120 cm över golv. Detta skall i så fall styrkas med dokument, likt badrummen.

• Viktigt angående anslutning av diskmaskin. Avloppsslang skall förses med dragavlasting före anslutning till vattenlås för att vattenlåset inte skall påverkas av rörelser i avloppsslangen. Slangen skall ligga så högt som möjligt, jämfört med hoarna, för att vatten inte skall kunna gå bakvägen via vattenlåset.

• OBS, avloppsslangens anslutning skall sitta FÖRE vattenlåset.

• Avstängning av ”tillvatten” skall finnas ovan bänk.

• Skydd (balja) skall finnas under diskmaskinen.

• Fuktlarm kan med fördel monteras.

Länkar:

https://www.gvk.se/branschregler/fragor-och-svar/vad-raknas-som-ett-vatrum-och-nar-kravs-tatskikt/tatskikt-i-vatutrymme-ar-det-krav-pa-tatskikt-i-hela-vatrummet/

https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/om-fukt-i-byggnader/nyproduktion--fuktsakerhetsprojektering/badrum-och-andra-vatrum-vid-nybyggnad/

 Mer om renovering, läs nedan: VAD SOM GÄLLER VID RENOVERINGAR och även under Medlemsinfo/Trivselregler och info a-ö