Ventilationen i din bostadsrätt

Föreningens lägenheter är utrustade med mekanisk frånluftsventilation som styrs av din egna köksfläkt med en egen motor. Uteluft tas in genom ventiler över fönster i sov- och vardagsrum som ska vara öppna året om hur konstigt det än låter. Frånluften sugs ut genom ventiler i badrum, klädkammare, förråd och kök och blåses ut via sin egna ventilationskanal ut till det fria.

Luftflöden i fastigheten är reglerat i lag och kontrolleras med OVK (obligatorisk ventilationskontroll) vart 6:e år. En regelbunden rengöring av ventilationskanaler utförs också av föreningen och du är skyldig att lämna ventilationsentreprenören tillträde vid OVK, injustering eller rengöring av kanalsystemen.

Vad händer om jag ändrar inställningarna?

Om du stänger igen uteluften i sovrum och i vardagsrum händer följande:

1. Frånluftsflödet i bostaden kommer att minska, eftersom motståndet för att tillföra uteluften ökar. Detta leder till problem med fukt i badrum och till sämre utsug av matos. Eftersom frånluftsflödet minskar fastnar smuts lättare i kanalerna och igensättningar uppstår. Detta leder till att frånluftsflödet minskar ytterligare, och att rensning av kanalerna då måste ske.

2. Då uteluften inte kan tillföras som tänkt, kommer den istället att sugas in genom otätheter i fastigheten. Detta leder till problem som:

- Visslingar från dörr/brevlåda
- Dragiga och kalla golv
- Matos från grannen

 

Således ska frånluftsdonen alltid vara öppna oavsett årstid.     

 

Ventilationssystemet i byggnaden kan även störas exempelvis då:

  • Väggar flyttas/rivs eller byggs.
  • Ventilationsdonen medvetet täpps igen.
  • Ventilationsdonen har demonterats.
  • Frånluftdonen är smutsiga. Du är ansvarig för att regelbundet rengöra dina ventilationsdon. Lämpligen en gång per kvartal.
  • Felaktiga köksfläktar monteras. T.ex. villafläktar.
  • Felaktigt val av eller felaktigt ansluten köksfläkt/torkskåp/torktumlare.