Nyttjanderättsavtal uteplatser

13 maj 2021 Avtal för marklägenheter samt radhus som har egen uteplats

I Brf Tullen har det över tid kommit att utvecklas en praxis att boende med marklägenheter eller brf radhus tagit föreningens mark i anspråk som sin egen uteplats. 

Styrelsen har i samråd med jurister på HSB funderat på hur vi kan trygga bostadsrättsinnehavarens möjlighet till en uteplats samtidigt som föreningens övergripande intressen tas tillvara. Detta har lett fram till att ett avtal (nyttjanderättsavtal) mellan bostadsinnehavaren och föreningen tagits fram som säkerställer att både bostadsrättsinnehavarens och föreningens intressen tas tillvara på bästa sätt. 


Berörda bostadsrättsinnehavare kommer att få mer information om vad detta avtal innebär via brev i brevlådan. 


I nyttjanderättsavtalet klargörs bland annat storleken på uteplatsen, dess utformning och underhållsansvaret så som det ser ut idag.
 

Avtalet innebär att du som medlem kan ges möjlighet att disponera över en något större yta än den ursprungliga, vilken utgörs av betongplattorna som ligger på marken i anslutning till din lägenhet.

Syftet med avtalet är:

  • Att bostadsinnehavaren ska känna trygghet i att den uteplats som nyttjas inte helt plötsligt kan ryckas bort på     
         grund av ett styrelsebeslut eller en extrastämma.

  • Att bostadsrättsföreningen, som i grunden är en ekonomisk förening och som bland annat har som sin uppgift att
         förvalta och ansvara för medlemmarnas egendom, har kontroll över marken som ägs gemensamt.


Tänk på att:

- Om du avser förändra något gällande uteplatsens nuvarande utformning måste du alltid kontakta styrelsen och få ett godkännande innan du gör några ändringar. 

- Avtalet följer bostadsrätten och om du överlåter denna till en ny innehavare (säljer den) går existerande avtal över till den nya ägaren.

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss via epost: styrelsen@brftullen.se 

/Styrelsen