Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fastighetsägarens ansvar vid snö och is

29 november 2019 Inför vintersäsongen aktualiseras frågan om vinterunderhåll för många bostadsrättsföreningar. Alltifrån snöröjning, skottning, halkbekämpning och istappar som riskerar att ramla ner och orsaka skada är viktigt för styrelsen i en bostadsrättsförening att ta itu med. Men vilket ansvar har bostadsrättsföreningen i egenskap av fastighetsägare?

Som fastighetsägare ansvarar bostadsrättsföreningen för sandning och snöskottning inom fastigheten. Ansvaret kan även sträcka sig till områden kring fastigheten såsom exempelvis trottoarer och gångbanor. Olika regler gäller i olika kommuner så besök din kommuns hemsida för mer information. Bostadsrättsföreningen är också skyldig att se till att snö och is inte rasar ner från tak och skadar personer eller egendom.

Om någon halkar på en gångbana inom bostadsrättsföreningens område eller får en istapp i huvudet kan bostadsrättsföreningen bli ansvarig både straffrättsligt och skadeståndsrättsligt. Styrelsen har långtgående skyldigheter att säkerställa att snöröjning och liknande sker utan dröjsmål för att undvika skador och personligt ansvar om olyckan är framme.

Det vanliga är att bostadsrättsföreningen tecknar avtal med en entreprenör som utför den här typen av arbete. Det är då viktigt att reglera vad för ansvar och skyldigheter som ska delegeras, vilka delar av fastigheten som bostadsrättshavarna ansvarar för och se till att entreprenören som får uppdraget är en seriös aktör. Säkerställ också att entreprenören för snödagbok. Vid en eventuell olycka har detta en avgörande roll vid fastställande av vållandet.

Sammanfattningsvis, se till att:

  • Snö eller istappar inte faller ner och skadar människor eller egendom
  • Människor inte halkar på fastighetens mark
  • Taksäkerheten är god så att de som sköter snöröjningen kan arbeta säkert