Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så sänkte föreningen räntan och tjänade miljoner

Hur kan HSB hjälpa bostadsrättsföreningen att sänka räntan? I brf Gäddan i Tyresö hade avgiften skjutit i höjden och missnöjet grodde bland medlemmarna. Styrelsen tog därför hjälp av HSB för att se över ekonomin och omförhandla lånen.
Bostadsrättsförening tog hjälp av HSB för bättre ekonomi.

När Anders Olsson tog över som ordförande i brf Gäddan i Tyresö för snart tre år sedan fanns ett växande missnöje bland många boende.

– Det var lite ”vi mot dem-känsla” gentemot styrelsen. Många medlemmar kände sig överkörda och ansåg att styrelsen gjorde som de ville, säger han.


Bättre kommunikation 
Anders, som tidigare arbetat med information, började då med att se över kommunikationen mellan styrelsen och de boende. Han omarbetade nyhetsbrev och försökte skapa en positiv bild av styrelsens arbete.

– Många upplevde att man höjde avgiften varje år utan att egentligen motivera varför, det blev som en standardprocedur. Jag tyckte att det hade blivit väldigt dyrt till slut och ville därför även se över ekonomin och våra lån, säger han.

Experthjälp sänkte räntan


Styrelsen tog hjälp av Mikael Enström, en av HSB Stockholms experter på finansieringsfrågor.

– Mikael kom ut till oss för att gå igenom våra lån och vår budget, och diskuterade vad vi kunde förbättra. Han har varit en klippa; förhandlat med bankerna och fått ner våra räntor rejält. För fem år sedan hade vi säkert fyra-fem procent i ränta på våra lån, men i dag ligger vi under tre i snitt. Om man som vi har lån på över 200 miljoner så gör det stor skillnad, förklarar Anders och berättar att de sparar omkring två miljoner kronor varje år i minskade ränteutgifter.


Förbättrad likviditet


År 2001 ombildades lägenheterna från hyresrätter och brf Gäddan uppstod.

– Vi har under senare år förbättrat vår likviditet, vi har haft kapital på vårt konto som bara stått där. Mikael har gett oss rådet att placera dem på ett sparkonto i stället för att få in lite ränta. Det är ju pengar som kommer in på kontot varje år utan att vi behöver lyfta ett finger, säger Anders och fortsätter:

Sådana saker har inteen vanlig lekman koll på. Det är ju ingen styrelse i världen som kan sitta och lägga hur mycket tid som helst på detta om man har ett jobb vid sidan om, vilket de flesta har. Om vi inte tagit hjälp av HSB hade vi säkert suttit kvar i samma sits med höga räntor och tickande avgifter. Nu har vi inte höjt avgiften under 2014 och hoppas slippa det även de kommande åren.

Brf Gäddan

Ort: Tyresö
Antal lägenheter: 419 totalt, varav 75 hyresrätter
Byggår: 1961–63
Bildades: 2001