Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vänd förlust till vinst med HSBs förvaltare

Brf Säve i Skelleftehamn var i desperat behov av hjälp för fyra år sedan. HSB tog över den ekonomiska förvaltningen och lyckades vända förlust till vinst.

Jens Markstedt, ordförande i brf Säve.

Det verkar som om ingen hade koll på något och det var massa märkliga avtal hit och dit, säger Jens Markstedt. Han har bara varit ordförande i föreningen i två år men har hört om hur det såg ut för fyra år sedan.

– Enligt dåvarande vicevärden gick det jättedåligt för föreningen, men när HSB involverades blev det mycket bättre. Det märktes stor förändring ganska snabbt tydligen; de styrde upp hela skiten, kan man väl säga, berättar Jens.

Skillnad med ekonomisk förvaltare


Och visst har anlitandet av en ekonomisk förvaltare gjort skillnad för brf Säve. På bara fyra år har 200 000 kronor i förlust vänts till 200 000 kronor i vinst – årligen.

När HSB tog över förvaltningen hade de flesta boende hyreskontrakt, kontrakt som var en ren förlustaffär för föreningen. Det första HSBs förvaltare Lasse Karjalainen gjorde var att erbjuda de boende att köpa sina lägenheter.

– De fick köpa dem för tio kronor. På så sätt slapp föreningen ansvaret för det invändiga underhållet. De som inte ville köpa fick betala en hyra som även täckte underhållet, berättar Lasse.

Värdeökning 


När hyresgäster flyttade sålde föreningen lägenheterna och nu finns det bara fem hyresrätter kvar. Efterfrågan har ökat och priset likaså.

Även om det går bra för brf Säve i dag dyker det ständigt upp nya utmaningar för ordföranden Jens.

– Att vara med i en styrelse är inte så enkelt som man tror. Det är många punkter som tas upp som jag inte har haft en susning om hur jag ska hantera. Men då har vår förvaltare Lasse bistått med neutral och kunnig info och lett föreningen framåt.

Jens är också noga med att betona hur roligt styrelsearbetet faktiskt är.

– Så länge man har en bra kontakt med sin förvaltare är inget omöjligt. Ta hjälp där ni behöver det, ni måste inte klara allt själva bara för att ni är en styrelse. Och man lär sig allt eftersom; titta på mig, jag är bara 23 år men det har ju gått bra!

Brf Säve


Ort: Skelleftehamn, Skellefteå
Antal lägenheter: 45
Byggår: 1957