Ekonomi och underhållsplanering

Föreningens ekonomi

Ekonomin är en viktig faktor i en bostadsrättsförening. Styrelsen har till uppgift att förvalta medlemmarnas tillgångar i form av fastigheter och likvida medel. Det är därför viktigt att styrelsen har den kompetens som krävs för att med medlemmarnas bästa för ögonen kunna planera ekonomin och förvaltningen. Speciellt när många medlemmar betalat höga överlåtelsepriser.

I sammanhanget är det också betydelsefullt att ekonomisk kompetens finns för att ge styrelsen det stöd som den kan komma att behöva för att utföra sitt uppdrag. Sådan kompetens finns inom HSB där styrelsen får stöd av ekonom och andra personer inom det finansiella området.

Styrelsen i Brf Bäckebol arbetar mycket med den ekonomiska biten inom förvaltningen av föreningen och har avsatt en styrelsemedlem med uppdrag att bevaka föreningens ekonomi.

Styrelsen följer fortlöpande upp det ekonomiska utfallet genom kvartalsavstämningar samt gör finansiella prognoser i tidsperspektivet 5, 10 och 30 år. Därigenom bereds medlemmarna en god bild av kommande avgiftsförändringar, vilket bidrar till att skapa en ekonomisk trygghet för den enskilde.

Drifts- och kapitalkostnader
En stor del av månadsavgiften som varje medlem betalar går till driftskostnader. Det handlar om t ex sophämtning, fjärrvärme, vatten, gemensamma elkostnader, fastighetsskötsel samt olika reparationer med mera.

De senaste åren har många av dessa kostnader ökat främst pga leverantörernas årliga prishöjningar. Men också pga höjda skatter och miljöskatter.

Styrelsen har för att minska föreningens kostnadskänslighet bundit elpriset genom ett avtal med Din El som löper till och med 2024. 

Vi kan alla hjälpas åt att hålla nere de kostnader som är möjliga att påverka. Genom att sopsortera och återvinna samt vara sparsamma med t ex vattenförbrukningen kan kostnaderna hållas på en så låg nivå som möjligt. Det är ju i slutändan DU och JAG som betalar för allt som sker i föreningen. Ökar våra kostnader så måste alltså avgiften höjas.

Styrelsen följer också noggrant räntemarknaden och har vinnlagt sig om att försöka placera fastighetslånen så att mest fördelaktiga ränta erhålles men också så att konverteringsdatumen för fastighetslånen blir spridda tidsmässigt. Därigenom undviker föreningen att alltför stora lånebelopp skall konverteras samma år vilket gör att föreningen blir mindre känslig för svängningar i det allmänna ränteläget.

Underhåll
I styrelsens uppgift ingår också ansvaret för det planerade underhållet. Styrelsen arbetar efter den s.k. MUFA-planen (Miljöanpassad Underhålls- och Förnyelseanalys). Denna uppdateras årligen och har tidshorisonter på 5, 10 och 30 år.

I MUFA-planen finns allt planerat underhåll redovisat när det skall utföras och vad det beräknas kosta.

Exempel på de senaste underhållsåtgärderna:

2023
Fasadprojektet på Bäckebolsängen, Cederflychtsgatan och Bäckebolslyckan.
Åtgärder på ventilationen i föreningen
Uteplatser renoveras efter fasadprojektet
Lagning av spillvattensledning

2022
Fasadprojektet på Friedländers Gata, Bäckebolsängen och Cederflychtsgatan.

2021
Fasadprojektet på Bäckebolsängen
Underhåll av lekplatser

2020
Underhåll av lekplatser
Fasadprojektet inleds

2019
Inoljning av utemöbler
Genomgång och gallring av inkomna anbud i fasadprojektet

2018
Konsultutredningar samt framtagande av förfrågningsunderlag inför fasadprojektet
Framtagande av gestalningsförslag på nya fasader

2017
Konsultutredning av ventilationssystemet
Rengöring och byte av sand i samtliga sandlådor

2016
Renovering av föreningslokalen

2015
Renovering av samtliga termogarage, miljöhus samt föreningens miljöstation
Renovering av bastu- och gymlokalen
Högtrycksspolning av avloppsstammar

2014
Reparation av betongskador på och målning av byggnadernas socklar
Obligatorisk ventilationskontroll och sotning av ventilationskanalerna
Installation av LED-armaturer i loftgångshusens trapphus
Värmeåtervinning har installerats i samtliga tvättstugor
Genomgång och kalibrering av fjärrvärmesystemet

  • 2451370974.JPG
    2451370974.JPG