Brandsäkerhet

Varje år omkommer cirka 120 personer i Sverige i bränder, de flesta av dem i samband med bränder i bostäder.

Många enkla åtgärder kan vidtas för att förhindra brand och för att minska dess konsekvenser. Till exempel hade många av dem som omkommit i bostadsbränder överlevt om det funnits brandvarnare i bostaden.
Ett bra brandskydd består av flera olika delar och bygger på att alla parter, du som medlem och vi som förening, tar ansvar för det.
Var vänlig att tillåta marknadsföring-cookies för att titta på denna video.

Blockera inte trapphuset
Trapphusen och våra entréeer är ett gemensamt utrymme för alla föreningens medlemmar och är i händelse av brand eller sjuktransport den huvudsakliga utrymningsvägen. Det är därför viktigt att det inte förvaras saker i trapphuset som blockerar eller försämrar utrymningsmöjligheterna, enligt  lagen om skydd mot olyckor (LSO 2003:778) är förbjudet att placera t ex möbler, pulkor, dörrmattor, cyklar och barnvagnar i trapphuset. Samma regler gäller för våra källar och vindsgångar. 

Hjälp oss att hålla ordning. Ser du något som står i vägen eller på fel plats. Säg till styrelsen. 

Brandsäkerhet i våra gemensamma utrymmen
Det är på grund av den förhöjda brandrisken förbjudet att ladda batterier till elscooter, elsparkcykel eller dylikt i entréer, trapphus eller källar och vindsgångar. Statistik och erfarenhet visar att laddning av batterier kan leda till överhettning och utveckling av brand. Oönskad post eller övrigt avfall får inte heller förekomma i våra gemensamm utrymmen, oönskad post tas med upp till den egna bostaden för korrekt hantering och returpapper och kartonger tillexempel får endast ställas ut tidigast kvällen före Södras hämtningsdag. 

Bra att tänka på
Släck alltid ljusen när du lämnar rummet
TV:n ska stå luftigt
Dra ur kontakter ur kaffekokare och dylikt när de inte används
Lämna inte disk- och tvättmaskiner på när du sover eller ej är hemma
Dubbelkolla att spisen är avstängd innan du lämnar  köket
Håll trapphuset rent från brännbart material och sådant som står i  vägen vid utrymning.

OM DET BÖRJAR BRINNA
1. Agera direkt

Det är när branden fortfarande är liten som man har chans att släcka själv.
Grundregeln är: RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK

2. Brand i kläder

Brinner det i någons kläder – se till att få ner personen på golvet, då minskar risken för att elden sprider sig och skadar luftvägarna. Släng en filt eller liknande över personen för att kväva elden. Det är viktigt att det du släcker med är av naturmaterial. Material av t ex fleece tar lätt eld.

3. Brand i kastrull

Om det börjar brinna i en kastrull, flytta den från plattan och kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten i brinnande olja eller margarin, då ‘exploderar’ fettet.

4. Brand i TV

Dra ur kontakten och använd en handsläckare eller häll vatten över TV:n.

5. Annan brand

Är branden liten, försök släcka själv, men ta inga onödiga risker. Finns handbrandsläckare till hands, dra ur sprintern, närma dig branden i låg ställning och spruta mot det som brinner, inte direkt mot lågorna. Håll dig undan röken.

Informationen ovan är hämtad från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Mer information finns på www.msb.se

Brandsläckare i våra trapphus
I alla trapphus har det nu installerats brandsläckare på bottenplan och i anslutning till vindarna. Brandsläckarna är i första hand tänkta att användas vid brand i trapphusen, vindarna, källaren eller på gården. För lägenheterna gäller eget ansvarar för brandskyddet i första hand. Saknar du utrustning kan föreningens användas. 

- Lyft av brandsläckaren från fästet och ta den till släckningsplatsen. Dra ur sprinten och med ca 1 meters avstånd från basen på elden trycker du ihop handtagen, sikta på basen på branden (ej lågorna)

Du eller medperson ska också så tidigt som möjligt kalla på hjälp via 112. När fara för liv är över skall föreningen informeras att brandsläckaren har använts. Ring 070 300 37 46