Renovering & Ombyggnad

Vid större renovering/ombyggnad kan du behöva styrelsens godkännande innan du sätter igång. Dessa regler har till uppgift att vara vägledande vid planering av ombyggnad/renovering och ge anvisningar för vilket underlag som fodras för ansökan om tillstånd hos styrelsen.

Renovering
Med renovering avses en upprustning av lägenhets ytskikt, utrustning, etc., utan att planlösningen påverkas. För dessa åtgärder krävs att nedan regler efterlevs och att arbetet utförs fackmannamässigt.

Exempel på mindre underhåll/reparationer/renoveringar/ändringar

  • Målning
  • Tapetsering
  • Lägga nytt eller slipa golv som inte innefattar våtutrymmen (badrum)
  • Byte av diskmaskin, kyl, frys, kranar vid diskbänk och badrum om vattnet kan stängas av i lägenheten med ballofix eller motsvarande. Vid byten
         som normalt medför ny anslutning till vattenledning måste dock styrelsen kontaktas för avstängning av inkommande vatten under arbetets
         genomförande.
  • Byte av befintliga köksskåp.

Termostater och ventiler till radiatorer måste sättas tillbaka efter renovering likaså tempraturgivaren. Dessa får ej heller bytas ut.
Vid mindre underhåll/reparationer/renoveringar/ändringar i  lägenheten behöver du inte inhämta godkännande från styrelsen.

Ombyggnation
Med ombyggnation avses dessa förändringar nedan. Vid ombyggnation krävs alltid en godkänd ansökan om styrelsens tillstånd innan arbetet startar.

  • Förändring av lägenhetens planlösning.
  • Ombyggnationer där badrum eller kök flyttas.
  • Ingrepp i bärande väggar/konstruktion inklusive håltagning
  • Alla typer av ingrepp i våtrum (badrum,tvättstuga etc.)
  • Ändringar av befintliga ledningar för vatten och avlopp (t ex. byte eller installation av disk- eller tvättmaskin)
  • Ändringar av befintliga ledningar/ utrustning för värme (golvvärme, radiatorer etc.)
  • Ändringar av befintliga ledningar/utrustning för ventilation
  • Ändringar av fasta elinstallationer
  • Om arbetet kan förväntas innebära att el/vatten/värme behöver stängas av centralt i fastigheten

Det är bostadsrättshavarnas skyldighet att känna till och följa dessa regler.

Innan du sätter igång
Innan en ombyggnad påbörjas måste ombyggnadsplanerna godkännas av styrelsen. Använd blanketten som finns på 
föreningens hemsida Renovering/ändring i lägenhet och skicka den till styrelsen via e-post,  eller lägg den i föreningens postfack på Ringvägen 14 eller 18. 

Dvs. först en anmälan från bostadsrättshavaren och därefter ett skriftligt godkännande eller avslag från styrelsen. 

När renoveringen är klar anmäls detta till styrelsen, som genom en första kontroll avgör om renoveringen har följt föreningens riktlinjer. Beroende på renoveringens omfattning och utförande avgör styrelsen om en besiktning även skall utföras av föreningens fastighetsförvaltare (HSB MälarDalarna) eller utomstående besiktningsman.

Golv, väggar och tak av betong utgör fastighetens bärande konstruktion. Därför avslår styrelsen normalt ansökningar om ändringar, när det innebär ingrepp i betongen, av omsorg om fastighetens långsiktiga stabilitet och säkerhet.

Balkongerna tillhör föreningen. Målning av balkongplattor får inte göras utan godkännande från styrelsen. Vägg som inte består av tegel får målas i en vit kulör.

Inglasning av balkonger kräver bygglov och styrelsens godkännande.

Bostadsrättshavare är ansvarig för eventuella skador som drabbar föreningen eller annan bostadsrättshavare
p.g.a. åtgärder som vidtagits i lägenheten

Allmänna regler
Den bostadsrättshavare som låter utföra underhålls- reparations- renoverings- eller ändringsarbeten i sin lägenhet är ytterst ansvarig för arbetets utförande och även för dess konsekvenser, som kan komma av dessa arbeten såväl under arbetets genomförande, som efter dess slutförande. Detta gäller oavsett om arbetet utförts i egen regi eller av anlitad entreprenörsfirma samt oberoende av arbetets omfattning. Detta innebär att bostadsrättshavaren formellt betraktas som byggherre för arbetet i lägenheten.

Vi måste ta hänsyn till varandra så mycket som möjligt när vi renoverar eller ändrar. Det innebär att störa
grannarna så lite som  möjligt.

Störande arbeten får endast pågå :
Vardagar mellan kl. 07.00  – 18.00
Lördag - Söndag kl. 10:00 – 18.00

Under de stora kyrkohögtiderna inklusive deras aftnar, såsom jul-, nyårs-,trettondags-, påskafton får inga störande arbeten utföras.
Detta gäller dock inte vid uppsättning av enstaka gardinstänger, tavlor och liknande.

Efter kl. 18 fram till kl. 22.00 på vardagar och helger samt under de stora kyrkohögtiderna och dess aftnar får den som renoverar ägna sig åt ”tysta arbeten” som att städa och torka upp, tapetsera och måla (ej slipa) dra kablar om det kan göras utan att borra m.m.

När renovering är klar anmäls detta till styrelsen som kontrollerar att renoveringen har följt föreningens krav.

Vattenavstängning
Det är endast föreningens fastighetsförvaltare eller entreprenör som  godkänts av styrelsen som får hantera avstängningar av vatten och värme i källargångarna.

Om vattenavstängning sker vid ny installation i kök eller badrum skall ballofixavstängare monteras på aktuella ledningar för att undvika framtida vattenavstängning som berör andra lägenheter än den där avstängningen behöver göras.

Om du anlitar hantverkare
Hantverkarna ska vara införstådda med att iaktta varsamhet av hiss, trapphus, dörrar, entréer etc., bostadsrättshavaren kommer ställas till  ansvar för återställning efter ”sina” hantverkare, detta inkluderar även ytslitage och eventuella mekaniska slitage ex hissmotorer, dörröppningsmekanismer etc.

Hantverkarna ska varje dag städa efter sig i hissar, trapphus etc

Uppställning av entrédörrar
Entrédörrar med handikappöppning får inte ställas upp. Var noga med att inga externa dörrar står öppna eller sätts upp i och med att arbeten pågår. En öppen dörr ger fri entré för obehöriga. 

Ventilation
Vid ombyggnad som alstrar mycket damm, t.ex. byte av kakel, måste ventilationsdonet vara övertäckt under byggnadstiden då dammet försämrar ventilationen. Även efter en ombyggnad måste ventilationskanalerna vara tillgängliga för föreningen vid underhållsarbeten.

De ventilationsdon och fönsterventiler som finns i lägenheten tillhör föreningen och får inte bytas ut.

Spisfläkt
Skall vara av typen kolfilter och får inte anslutas till fastighetens ventilationskanal

Friskluftsintag
Lägenheten tillförs friskluft genom en kanal monterad på vissa fönster i lägenheten. För att ventilationen i lägenheterna skall fungera på ett tillfredsställande så får inte friskluftsintagen sättas igen.

Avfallshantering
Byggmaterial får inte placeras för senare avhämtning i de gemensamma utrymmena. 

Sopor/byggmaterial får inte förvaras i trapphus eller på föreningens mark. Det måste skötas inom lägenheten.  Observera även brandkrav och utrymningsregler. Behövs städning eller sophämtning, på grund av  bostadsrättshavarens ombyggnad så har styrelsen rätt att åtgärda detta om läget är akut (samt att debitera detta plus adm. avgifter till bostadsrättshavaren).

Inga sopor från ombyggnaden får placeras i våra sophus