Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Familjens hjärta – med rum för alla

Det är i köket det händer hemma hos familjen Skarstedt i Uppsala. Det stora köksbordet utgör hemmets nav och är den naturliga platsen för samvaro, inte bara vid måltiderna.
Familj sitter och pysslar vid köksbordet.

Hemma hos familjen Skarstedt i Uppsala är det gott om utrymme i köket. Man får till och med plats att hjula. Barnen Sven och Smilla visar upp sina akrobatiska färdigheter, medan mamma Maja-Stina och pappa Henrik dukar undan efter middagsfikat från det långa köksbordet.

Familjen har bott i HSB-lägenheten invid Fyrisån i ett år. Den öppna kökslösningen passar dem perfekt. Matbordet är navet där de äter, spelar spel, ritar, arbetar och läser läxor. På den ena sidan sträcker den generösa köksbänken ut sig och på den andra finns vardagsrumsdelen med soffa, fåtölj, hyllor och ett skåp.

Ett kök med öppen planlösning mot vardagsrum

Familjen Skarstedts lägenhet ligger i markplanet och köket har utgång till altanen och gården. Det gör det enkelt och smidigt att hålla uppsikt över Smilla och Sven när de är ute och leker, och det finns plats för alla vid det stora bordet.

"Ett öppet kök passar oss perfekt!"

– Man skulle kunna tro att det blir stojigt med en öppen kökslösning, men det är faktiskt rätt lugnt. Delvis kan det bero på att vi inte har någon tv i vardagsrumsdelen; den tar vi bara in när vi ska titta på något program tillsammans, berättar Maja-Stina Skarstedt.

Hon tycker att det känns skönt att ha närkontakt med barnen när de kryper upp i soffan med sina surfplattor samtidigt som hon och Henrik lagar middag.

– Vi hade spanat in det här huset redan när det byggdes, men var lite för sent ute för att kunna teckna oss för en lägenhet. När den här lägenheten blev till salu efter bara ett år slog vi till. Vi tilltalades direkt av kökslösningen, för den passar oss där vi är i livet just nu. I den förra lägenheten hade vi ett mer halvöppet kök och det var inte alls lika praktiskt; det blev många fler steg, säger Maja-Stina. – Det känns lite gammaldags med ett separat kök. Barnen vill ju vara där vi är och då är det här perfekt, säger Henrik.

Mamma och två barn umgås i köket
Barn som ritar vid köksbord

Det 2,20 meter långa bordet utgör navet i familjens kombinerade kök och vardagsrum. Här finns gott om plats för Smilla och Sven att rita och spela spel.

"Det känns lite gammaldags med ett separat kök. Barnen vill ju vara där vi är och då är det här perfekt."

Med sina mellangrå väggar och sin vitlaserade ekparkett andas det kombinerade köket och vardagsrummet lugn och harmoni. Köksluckorna är ljust grå, bänkskivorna är svarta och vitvarorna är i rostfritt. Som pricken över i hänger en matchande lampa över matbordet, Omega från Globen Lightning. Lampan är köpt på inrådan av den inredare som familjen anlitade i samband med inflyttningen.

– Varken Henrik eller jag är speciellt bra på att borra och fixa, så det var jätteskönt att få hjälp, både med råd och med det praktiska. Inredaren hade dessutom bra blick och hjälpte oss att lyfta fram  en del av våra saker, säger Maja-Stina.

Både Maja-Stina och Henrik håller spisfläkten som en av favoritprylarna i köket. Den tänds och går i gång automatiskt när det börjar osa. Kyl och frys i fullstort format är också värt guld, liksom den bekväma diskmaskinen med inbyggd belysning och höjbar undre korg.

– Och induktionshällen! Det känns kul att vara med i den klubben när man har vuxit upp med gjutjärnsplattor, säger Henrik.

En kvinna står vid spisen och rör i en gryta

 

Lägenheten är en fyra på 105 kvadratmeter som ligger på nedre botten med en altan mot gården. I fastigheten finns bland annat en obemannad närbutik, paketombud, bastu och relaxutrymme samt övernattningsrum. På gården, som vetter mot Fyrisån i väster, står ett orangeri med bord och stolar som man kan boka för tillställningar, något många boende utnyttjade under coronapandemin.

– Det är suveränt att utgången till altanen är från köket. I vår förra lägenhet var den från ett av sovrummen, säger Henrik.

– Vi är väldigt glada och tacksamma över läget, inte minst för närheten till Fyris, säger Maja-Stina, som brukar ta turer på ån på sin SUP-bräda.

Barnen har hjulat färdigt och det  börjar bli dags att fundera över mid-dagsmaten. I kväll blir det tisdagstacos.
– Med gurka och majs, säger Sven.
– Med banan, säger Smilla. 

Det här är vi

Namn: Maja-Stina och Henrik Skarstedt med barnen Sven, nästan 10 år, och Smilla, nästan 5 år. Maja-Stina och Henrik är egna företagare inom text- och filmproduktion.

Här bor vi: I en fyrarummare i HSB Brf 402 Hamnen i Uppsala. Fastigheten stod färdig 2019.

Det bästa med lägenheten, förutom köket: Att den är fräsch och fin, läget på bottenplanet samt närheten till Fyrisån.

Upptäck HSBs parhus och andra nybyggda bostäder

Dags för något nytt? Sök efter en ny bostad hos HSB – vi bygger i hela landet.