Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Följ med hem till familjen Karim 

De skriver krönikor om familjelivet och har gett ut en barnbok tillsammans. Vid sidan om Alexanders filminspelningar, Malins poddande och de tre barnens aktiviteter, vill säga. Familjen Karim gillar att ha mycket på gång. Och det är i hemmet som de laddar batterierna.

Vi hinner inte ens sätta oss innan Malin och Alexander Karims diskussion om kylskåpet är i gång. Eller, främst om kylskåpsmagneterna som Alexander släpar hem från sina resor. Och om hans dröm om ett kylskåp med en ismaskin – som inte delas av Malin.

En sak är de dock överens om: Båda älskar den ljusa femrummaren i HSB brf Vattuormen på Kungsholmen i Stockholm, familjens hem sedan fyra år. 
– Jag skulle helst inte gå ut om jag inte var tvungen. Det är härligt, att ha ett hem som man aldrig vill lämna, säger Alexander Karim. 

Dessvärre tvingar jobbet honom att lämna hemmet både ofta och länge.Just nu har Alexander, som tidigare synts i bland annat Johan Falk, Advokaten, Jönssonligan, Stjärnorna på slottet och teateruppsättningen Shakespeare in love, en ny amerikansk storserie på gång. Det blir många resor och långa perioder borta från familjen, såväl i Sverige som utomlands. 

Under uppväxten i Helsingborg, med en ensamstående mamma från Uganda och tre syskon, reste han betydligt mindre. Film och tv blev i stället det stora intresset, vilket 2018 resulterade i utnämningen Årets manliga skådespelare på Kristallengalan. 

När äldsta barnen föddes bodde familjen fortfarande i Helsingborg. Så småningom lockade huvudstaden, och de lyckades genom tur och tajming att byta hyresrätten i centrala Helsingborg mot en funkislägenhet vid Fridhemsplan på Kungsholmen i Stockholm. 

– Då fattade jag inte hur svårt det var att få bostad i Stockholm, säger Alexander och minns hur han, som inte gillade funkishuset, tänkte ”Vi får väl byta till en annan lägenhet, Mariatorget på Södermalm låter ju trevligt”. 

Matbordet förvandlas till pingsrum och två barn spelar pingis.

Matbordet kan snabbt omvandlas till ett pingisbord - någonting som barnen uppskattar.

Malin sköter inredningen

Snart upptäckte paret att det inte var riktigt så enkelt. Efter att i flera år utan framgång försökt byta bort sin trerummare snubblade de i stället över sin nuvarande lägenhet, en femrummare nära Norr Mälarstrand på Kungsholmen. 

Vad gäller heminredning så kallar Alexander sig själv ”stildyslektiker”. I stället är det hustrun Malin som skapat den avslappnade stilsäkra inredningen, där designklassiker från Svenskt Tenn blandas med Ikea-möbler, arvegods och resminnen. 

Den härliga våningen med fransk balkong har dock inte alltid varit så härlig. Alexander och Malin var de enda som lade bud på den mörka våningen för fyra år sedan. Det krävdes en totalrenovering där kök flyttades, väggar revs och nya byggdes, innan de flyttade in. 

– Jag sa till Malin att ”om du tror att du kan göra det här beboeligt så kör vi, men av mig kommer du inte få någon hjälp”, säger Alexander och serverar kaffe i köket som tidigare var ett sovrum. 

Malin fortsätter: 
– Det blev en ”speed-renovering” där vi målade allt vitt för att hinna. Men vi borde ha slipat golven, vi skulle även behöva måla lister och element och fixa elen. Och i vårt sovrum rasar takfärgen just nu ... säger hon medan blicken glider runt på jakt efter fler saker att addera till att-göra-listan. 

– Jag ser bara skavanker som missats och gör mentala listor. Jag har alltid projekt på gång, som att tapetsera i hallen och bygga in garderober, säger hon. 

Bild på Alexander och Malin Karim.

Alexander kallar sig ”stildyslektiker”, så han har Malin att tacka för den stilsäkra inredningen.

Lite mer lustfylld är planeringen inför advent och jul. För julfanatikern Malin har den varit igång sedan i augusti: 

– Jag längtar efter julen hela året, från november är det bara lussekatter, julmusik och glögg som gäller. Julgran är också viktig, men jag är inte så ”tomtepyntig” utan är mer för mossa, en amaryllis och mycket ljus – och massor av stjärnor! 

Alexander är inte lika entusiastisk: 
– Det är ingen högtidsstund för mig. Jag får hänga upp varenda stjärna, de hänger alltid snett och trasslar ihop sig, säger han med ett snett leende. 

Det var på högstadiet i Helsingborg som Malin och Alexander lärde känna varandra. Men det tog tid innan vänskapen växte till kärlek. 

– Jag fick jobba på det i ett år, suckar Alexander och Malin fyller i: 
– Han kom med påskägg till påsk, skumtomtar till jul, Alvedon när jag var sjuk och på Alla hjärtans dag levererades en röd ros i timmen till dörren – hela dagen, berättar hon och skrattar. 

I dag har de varit ihop i tretton år, gifta i nio och har tre barn tillsammans. Den samspelta dialogen – eller ”babblandet” som de kallar det – har alltid varit kittet i relationen. 

Alexander ligger i soffan, Malin sitter i soffan med laptop i knäet.

Alexander fick jobba hårt på att vinna hustrun Malin. I dag har de tre barn ihop.

Full fart sedan barnen kom

När de tre barnen och snart även en pianofröken dundrar in, höjs ljudnivån i hemmet och det blir fullt ös på de 135 kvadraten. Alba kör bollspel och minstingen Louie, 6, är i högform. Han bjuder på en gitarrshow innan matbordet sedan snabbt förvandlas till ett pingisbord. 

Efter det är det snart dags för dansshow på ”scenen” – det vill säga i hallen, som även är frilansskribenten Malins kontor. 
– Fast jag jobbar alltid i sängen, den är min favoritplats, säger hon. 

Innan de tre barnen kom såg hemmalivet förstås annorlunda ut. 
– Då köpte vi ofta en bunt med tidningar och satte oss skavfötters i soffan och bara läste, i dagar, berättar Alexander med illa dold nostalgi. 

– När du har barn så äger du inte din egen tid. Du får inte sova när du vill, inte äta när du vill, och inte ens kissa ensam, säger Malin innan hon går iväg för att torka minstingen i rumpan. 

Det är fortfarande oftast i soffan som hon och Alexander hamnar. Ibland för att kolla på serier – ”men då somnar vi alltid”, oftare för att jobba eller babbla. 

Bild på Louie som håller i en gitarr

Louie - en framtida musikstjärna?

”JAG gör allt”

Det kombinerade köket och vardagsrummet bjuder in till umgänge. Även om paret erkänner att de knappast har så många cocktailfester så är hemmet ofta fyllt med folk – allt från ungarnas kompisar till vänner som tittar förbi. 

– Vi har inte så mycket uppstyrda middagar, men folk trillar förbi och vi bor nära skolan så det är lite fritidsgård här och många övernattningar. Vi är inte såna som har planerade bjudningar utan mer typen ”vad gör ni i kväll?”. 

På frågan vem som gör vad hemma ser familjens skådespelare Alexander mig rakt i ögonen och ljuger trovärdigt: 
– JAG gör allt. 

Malin protesterar och påpekar att Alexander faktiskt knappt är hemma. Men när han väl kommer väntar en låååång att-göra-lista: Åka till tippen, laga saker, borra upp hyllor... 

Även de tre barnen har uppgifter – som att städa sina rum och plocka i diskmaskinen. Tidigare körde de familjestädning på lördagar då alla, även femåringen, ansvarade för olika zoner i hemmet. 
– Jag ville lära dem att städa, och när det var klart tog vi lördag och köpte glass, säger Alexander. 

– När Alex gör något går han verkligen in för det – han monterade till och med av knapparna på spisen och gjorde rent dem, säger Malin. 

"”Jag skulle aldrig gå ut om jag inte var tvungen. Det är härligt: Att ha ett hem som man inte vill lämna.” "

Malin fixar maten – Alexander frukosten 

Under Alexanders många resor är det dock Malin som drar det tyngsta lasset hemma. Hon står även för middagsmaten och höjs till skyarna av sin man: 

– Efter varje middag säger jag ”Det här var nog det godaste jag ätit i hela mitt liv”. Jag älskar att äta, men hatar när jag får uppdraget att handla – det är alltid kryddor och grönsaker som jag inte ens hört talas om... 

Malin lagar nämligen gärna asiatiskt med mycket grönsaker och kryddor, vilket även passar dottern Alba som är vegetarian. Men som hos alla barnfamiljer blir det fiskpinnar ibland. Alexander är frukostansvarig, och har redan tagit in morgondagens beställningar: 

– I morgon blir det rågbröd med gravlax, avokadotoast och smoothieshot. Då vet man att barnen får en bra början på dagen och ett bra avslut med Malins middag. Allt däremellan, som de konstiga bullar de smyger iväg och köper på rasten, får man ha överseende med. 

Så ofta det går följer Malin och barnen med Alexander på inspelningar runt världen. Men för det mesta stannar Malin hemma i Stockholm med de tre barnen. 

Bild på Alexander och hans son.

I den lilla myshörnan sitter Alexander ofta och jobbar – och lika ofta blir han störd av en bussugen Louie. Tavlan är målad av Malins bästis konstnären Charlotta Oppstedt.

Den heliga lördagsdejten

För att hålla ihop kärleken trots småbarnskaos och mycket tid från varandra har Malin och Alexander sin heliga ”dejtnight” på lördagar. Då går de till en restaurang ett par kvarter bort, och dricker varsitt glas vin – i en timme. 
– Inte 59 minuter, inte 61. Exakt 60 minuter, sen går vi hem. Det är en timmes dejt då vi hinner snacka med varann, säger Alexander. 

Hemma håller storasyster Alba ställningarna. Det vill säga tömmer hemmet på glass och godis, och pepprar föräldrarna med sms om att de ”gärna kan stanna ute längre”. 

Men även om familjen stortrivs på Kungsholmen så drömmer de om att flytta utomlands en tid. 
– HSB Los Angeles är nästa mål, skojar Alexander, och tillägger med en kärleksfull blick på sin fru: 
– Då kan du ju sitta i din säng där och skriva.  

VI ÄR FAMILJEN KARIM 

Namn: Alexander, 44, Malin, 42, Alba 13, Elias, 11, och Louie, 6 

Bor: I en 5:a i HSB brf Vattuormen på Kungsholmen, Stockholm, i ett hus från 1925. 

Gör: Alexander är skådespelare och författare. Malin är frilansjournalist och författare som tillsammans med Olga Akolor driver podden Den ultimata föräldrapodden. 

Senaste inköp till hemmet: ”En massa ljuslyktor!"