Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kärlek för det udda och skavda

Hos Lizette och Tobias bygger inredningen på återbruk. Här skapar loppisfynd, antika och egentillverkade saker ett varmt och ombonat hem – och varje detalj bidrar med sin lilla pusselbit till charmen.

Att kliva in i sekelskifteslägenheten på Kungsgatan i centrala Halmstad är som att stiga in i en annan värld. Borta är den moderna tidens vita, blanka ytor och strama former – och plötsligt stannar allt av. Stressen lämnas kvar därute; härinne råder lugn och ro. Överallt finns tittgodis att vila ögonen på, mjuka soffor att vila benen i och stora mattor som får breda ut sig och skapa en lugn akustik. Färgerna är jordiga och varma och här bäddas besökaren in i nyanser av terrakotta, rostiga toner och mjuka pasteller.

Inredningen domineras av fåtöljer i nyrokoko, armaturer som ser ut att komma från mormors hem, små vaser och ljusstakar som påminner om en tid som definitivt flytt. Men det är ingen mormor som bor här, utan ett par i 30-årsåldern – Lizette och Tobias, som båda vurmar för inredning och som slagit ihop sina respektive smaker till en inbjudande och hemtrevlig atmosfär.

– Vi tycker om gamla saker. De har en själ, de berättar en historia och är unika, säger Lizette, som brinner för loppisfynd.

Allra mest uppskattar Lizette de föremål som världen tycks ha glömt eller ratat, som kostar några tior och som hon förvandlar till något alldeles extra med enkla metoder som målarfärg, bets eller symaskin. Och hittas inte rätt möbel till hemmet, fixar Lizette och Tobias det själva, som med köksbordet i parets avlånga kök. Där finns plats för många gäster, men inte enligt de standardnormer som möbelhandeln tillhandahåller. Så Lizette och Tobias åkte till brädgården och köpte reglar för 300 kronor och hittade två begagnade bockben från Ikea för 70 kronor via annons, som de hämtade i grannkvarteret. Sedan betsade de träet, misshandlade bordsytan med skosulor och stengrus – et voilà: ett rustikt, härligt ”ekköksbord” med exakt rätt mått för just deras kök.
– Ett nytt, rustikt köksbord med sliten look kan lätt kosta 5 000–6 000 kronor, konstaterar Tobias.

Flera möbler har genomgått liknande resor, men parets specialitet är återbruk. Second hand-fynd som andra förbiser får hos dem ett nytt hem och därmed ett längre liv.
– Det finns många fördelar med att köpa second hand. Möblerna är ofta av betydligt högre kvalitet än nya, de är oftas gjorda av äkta trä och har ett gediget hantverk bakom tillverkningen, så man får mycket för pengarna. Samtidigt bidrar vi inte till att belasta klimatet genom att köpa nytt, säger Lizette och tillägger att hon tänker på hållbarhet i alla beslut.
– Jag vill helst inte köpa nytt alls, varken kläder, inredning eller andra prylar. Jag kollar alltid på begagnatmarknaden först.

Hos Lizette och Tobias får också saker andra användningsområden än vad de är avsedda för; en vikvägg har blivit till sänggavel och en överbliven tapetvåd är numera en tavla.
– Det roliga är att tapeten i tavlan kommer från grannen, som bor vägg i vägg, och de har faktiskt vår tapet som tavla hos sig, säger Lizette och skrattar. Bytet uppstod vid en gårdsloppis som flera grannar arrangerade tillsammans och som lockade många fyndsugna Halmstadbor.

– När jag skulle öppna porten på morgonen dagen för loppisen stod det en hel folksamling utanför och väntade! berättar hon.

– Alla sålde bra av sina saker och det är ju roligt att prylar som man själv inte behöver kommer till användning hos någon annan. På kvällen grillade vi tillsammans, så det blev en rolig grej att göra som grannar också.

Hon hittar mycket tips och inspiration från instagramkonton på temat vintage och återbruk och driver sedan flera år tillbaka själv kontot DearLizette, med 13 500 följare.
– Om jag kan bidra till att fler börjar återbruka så har jag ju bidragit till att minska vår klimatpåverkan och det skulle göra mig väldigt stolt. Numera kan man hitta mycket nytt på begagnatmarknaden; man behöver inte älska den äldre stilen för att hitta passande saker. Det visar ju också hur galet vårt beteende är, att vi köper nya prylar och bara några månader senare lägger vi ut dem till försäljning för att vi tröttnat på dem.

En av Lizettes absoluta favoriter i hemmet är servisen där alla delar är olika, för även om paret har en modern servis, är det den brokiga samlingen tallrikar, skålar och koppar hon helst ställer fram, de med blommiga mönster i varierande färger och storlekar.

– Jag älskar dem! De är alla olika och fyndade från olika ställen. När jag hittar en vacker kopp eller tallrik köper jag den. Det spelar ingen roll att det inte är en hel uppsättning av samma. Jag brukar tänka att de är ensamma singlar som jag tar hand om. Hos oss ingår de i en unik samling som är rolig att duka med och som gästerna uppskattar. Varje tallrik blir ett litet samtalsämne. Det gör heller ingenting om någon går sönder för ”nya” finns alltid i mängder second hand.

Lizettes främsta källor till fynd är loppis, auktionshus online, Tradera, Blocket och Marketplace. Tobias fyndar allra helst från antikvitetsaffärer.
– Det kostar lite mer, men där kan jag hitta saker som är verkligt unika och som är värda pengarna, säger han.

Lizettes fem bästa tips

  • Så kommer du i gång med återbruk!
  • Måla om krukor, möbler, prydnadssaker eller ramar. Det går snabbt, ger en stor förändring och kostar inte mycket.
  • Sy kuddfodral av stuvbitar från loppis. Allt du behöver göra är att hitta ett fint tyg och sy raksöm.
  • Betsa möbler. Har bordet lite fel tränyans fixar du det enkelt med att slipa och sedan betsa i en av alla kulörer som finns i bygghandeln.
  • Tänk nytt och hitta nya användningsområden. En kabelrulle kan bli en häftig piedestal eller passar kanske perfekt som sidobord.
  • Gör det inte för stort. Allt gammalt är inte ett projekt eller en utmaning. Många loppissaker är fina precis som de är och färdiga att bara hänga upp eller ställa fram.

Det här är vi

Namn: Lizette Svensson, 33 år, och Tobias Johqvist, 39 år.

Gör: Lizette är sociala medier-kommunikatör för sparappen Dreams, Tobias är frilansfotograf.

Bor: I lägenhet på 78 kvadratmeter i Halmstad sedan 2018, med golden retrieverhunden Quinn, 4.

Gillar med sitt boende: Charmen i huset som är från 1898 och speciellt takhöjden på dryga 3,5 meter.