Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Naturen intill knuten – skogsnära läget lockade paret till parhus i Mjölby

Mitt under pandemin tog Isabelle Norrbom och Daniel Jansson klivet som många drömmer om – de flyttade från storstadsträngsel till lugnet på landsbygden och ett ljust, nybyggt parhus som de nu fyller med sina egna idéer.
Mamma och barn sitter i trädgårdssoffa och läser bok.

– Hej, hej! ropar Frans, två år, och tultar fram på gräsmattan när HSBs medlemstidning, Hemma i HSB, kommer på besök. Han kramar en rejäl kotte i den lilla handen och vi konstaterar att namnet på den unga bostadsrättsföreningen knappast kunde varit mer träffande – HSB brf Tallkotten, inbäddad i anrik barrskog i det växande östra Mjölby.

– Vi fastnade för läget. Vi gillar att vara i skogen, att bara promenera, säger Isabelle Norrbom.

Och med skogsbrynet precis intill trädgården behöver familjen bara ta några kliv från parhusets baksida för att vara där. Naturupplevelsen är sagolik där vi står i trädgården med vind som susar tryggt mellan de mäktiga tallarna och ivrig fågelsång i bakgrunden.

– Det ligger en ridskola i närheten och ibland passerar hästarna utanför trädgården, berättar Isabelle.

Omgiven av nyplanterade örter och växter intill uteplatsen som snart ska byggas ut för möjlighet till ännu större umgänge verkar hon väldigt nöjd med var familjen har landat.

Familj sitter på bänk vid ingång till sitt parhus

Tallkotten — bostadsrättföreningen i Mjölby kunde knappast haft ett mer passande namn. Skogen bäddar tryggt in de nybyggda husen och bjuder på ett färgskiftande skådespel året om.

Det var inget litet beslut Isabelle och Daniel fattade. När Frans hade anlänt blev de 38 kvadratmetrarna i södra Stockholm för få. Efter att paret vägt frågan fram och tillbaka framstod en flytt från Stockholm som ett alltmer lockande alternativ.

I Isabelles hembygd, Mjölby i Östergötland, pågick bygget av ett helt nytt bostadsområde med villor, rad- och parhus. Det blev till slut ett sådant Isabelle och Daniel bestämde sig för – 111 kvadratmeter i två plan med trädgård på såväl fram- som baksida.

I höstas gick flytten söderut till det nya kvarteret som redan känns inbott med grannar, lekande barn och blommande trädgårdar.

– Man har sitt eget, men med stora möjligheter till gemenskap. Man stannar och pratar om man vill, sedan pysslar man med sitt, konstaterar Daniel.

– Det är väldigt blandade åldrar, från jättesmå barn till pensionärer. Frans är supersocial och barnen kan redan varandras namn!

Vardagsrum med soffgrupp och matgrupp

Öppna ytor. Det nybyggda huset innebär många nya kvadratmeter att fylla och raka linjer som passar parets retrostil. Utgång direkt till terassen gör det enkelt att förlänga hösten och rivstarta våren när vädret tillåter.

Barnrum med byrå och leksaker

På ovanvåningen återfinns familjens lite mer privata utrymmen som tv-plats, bad samt sov- och barnrum.

"Jag gillar färg och tycker att det är lite för vitt fortfarande, men det är ju inte klart än. Man måste bo in sig lite."

Att plöstligt få planera 111 kvadratmeter nybyggd yta var förstås en dröm för Isabelle som är mycket inredningsintresserad, gillar detaljer och samlar inspiration från pinterest på nätet i olika mappar. Parets kärlek till second hand handlar om hållbarhet och glädjen i att fynda vilket ger starka avtryck i inredningen.

– Några av möblerna hade vi redan i Stockholm men de kommer mer till sin rätt här, retro tillsammans med de raka linjerna, förklarar Isabelle.

– Jag gillar färg och tycker att det är lite för vitt fortfarande, men det är inte klart än. Man måste bo in sig lite, och inredningen kommer att vara ett pågående projekt.

Ganska sent i byggprocessen fattades ett beslut som gav husen en egen karaktär. Det bestämdes att takhöjden skulle gå ända upp i nock, vilket nu ger ovanlig rymd och en modern, spännande känsla av att huset är ännu större. Där den svängda trappan når övre plan finns sovrum, tv-plats och ett större badrum med ett maffigt badkar i retrostil
med tassar.

– Det är skönt att allt är nytt och funkar. Nu har vi bekvämligheter som tvätt och diskmaskin och torktumlare, det hade vi inte i lägenheten, säger Daniel.

Golvvärmen i huset är en annan funktion som kanske inte syns men känns, och bidrar till den behagliga miljön. Isabelle och Daniel hade stora möjligheter att själva utforma sitt nya boende när de bestämt sig för parhuset. Materialval, färger och i viss utsträckning hur rummen skulle placeras. Mest satsade de på övervåningens badrum och på köket, där kakel ända upp till taket skapar varm bistrokänsla, och där en rejäl stenskiva som bord utgör en naturlig samlingspunkt.

Kök

En rejäl stenskiva som kökets mittpunkt, perfekt för snabb frukost eller mysigt umgänge med vänner före middagen. Sannolikt italiensk sådan, med tanke på Daniels nyväckta matlagningsintresse.

Sovrum med dubbelsäng.

– Där kan man umgås med gästerna och ta ett glas medan matlagningen pågår, säger Isabelle. Att få ”mer space” har också satt fart på Daniels matlagningsintresse. Fokus nu är italienskt, och han avslöjar planerna på en pizzaugn vid uteplatsen. 

Gammalt mixas med modernt, som den trendiga lampan i ekologiskt tyg från Lampverket och mängder av växter som Isabelle äntligen får plats med när fönstren blivit fler. De kaxiga, klassiska High Chaparall-kaktusarna sticker ut i samlingen.

– Det är viktigt att det ska vara trivsamt. Och det är inget museum, Frans ska kunna leka överallt, förklarar Isabelle bestämt.

"Det är viktigt att det ska vara trivsamt. Och det är inget museum, Frans ska kunna leka överallt."

Barn leker i grönskande trädgård.

Skogen börjar bara några meter från baksidans trädgård och utsikten från fönstren ger en känsla av att man nästan bor inne i naturen. Skogen är det bästa med inredningen, enligt Isabelle.

Det talas om att pandemin gjort att suget efter grönska, ytor och landsbygd har ökat. Isabelle tror att det stämmer.

– Vi vet många i Stockholm som vill flytta, eller har fattat beslut om att flytta eller skaffa en sommarstuga. Särskilt de som inte kommer från Stockholm ursprungligen. Livsstilen förändras när man får barn, konstaterar paret och berättar skrattandes om hur de möttes av köbildning när de skulle besöka skogen utanför Stockholm.

Nu har Frans fått närmast obegränsat med yta för äventyr bara meter hemifrån. Samtidigt finns gamla vänner och storstadsutbud bara ett par timmar bort med tåg. Daniel och Isabelle är bara i början av sitt parhusboende men har redan fått möjlighet att utveckla två av sina största intressen: matlagning och inredning. Det är tydligt att de trivs.

– Det allra bästa är de stora glaspartierna och att vi ser skogen, sammanfattar
Isabelle. Utsikten är det bästa med vår inredning!

Det här är vi

Namn: Isabelle Norrbom, 36, från Mjölby. Arbetar som kurator i Linköping.
Fritidsintressen: inredning och trädgård, friluftsliv och resor.

Namn: Daniel Jansson, 32, från Norrtälje. Arbetar som sjuksköterska i Linköping.
Fritidsintressen: Fiske, friluftsliv, öl och matlagning.

Namn: Frans 2 år.
Fritidsintressen: Traktorer, kottar, myror och blommor.

Bor: I parhus i HSB brf Tallkotten sedan oktober 2020.

Upptäck HSBs parhus och andra nybyggda bostäder

Dags för något nytt? Sök efter en ny bostad hos HSB – vi bygger i hela landet.