Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Dags att sälja? Så stylar du din bostad själv!

Ska du sälja din lägenhet? Funderar du på att styla den själv, men är osäker på hur? Här ger stylisten Linda Vagnelind dig sina bästa tips som kan öka värdet – och som dessutom gör det lättare för dig att flytta in i nästa bostad.

1. VARFÖR STYLA?

Målet med stylingen är inte bara att städa och göra fint, utan även att göra det lättare för spekulanterna att se lägenheten som sin och låtsas att de redan bor där.

En potentiell köpare vill inte se dina saker, hen vill tänka in sina egna i stället. Om du rensar bort fotona på väggen och teckningarna på kylskåpet ökar sannolikheten att fler blir intresserade för lägenheten.

2. FIXA SJÄLV ELLER TA HJÄLP?

Under en period var det vanligt att ta in stylister vid försäljning av en bostad. Numera gör många säljare arbetet själva i stället, köparna har tröttnat på perfektion och vill ha en mer personlig touch som faktiskt går att åstadkomma själv om man har en plan.

Dessutom kan stylingen vara bra för dig själv då du samtidigt lär dig mer om vilken inredning du gillar och kan köpa fina stylingsaker som du kan ta med dig till ditt kommande hem.

3. PLANERA!

Tänk igenom tid och budget för din styling. Ska ni bara rensa och göra fint, eller renovera och måla om? Utan planering blir tidsbrist lätt ett problem. Fundera på vilka som kan tänkas vara intresserade av din lägenhet, och försök att skapa dig en bild av vad de kan gilla.

Använd gärna sociala medier, till exempel Pinterest, för att göra en moodboard av bilder som beskriver den känsla du vill skapa. Det är även ett bra sätt att skapa en gemensam bild om ni är fler som bor i bostaden.

Bild på vardagsrum och stor tavla.

Vill du använda mönster så gör det gärna i små detaljer som i en tavla eller kuddar. Samla gärna alla tavlor till en tavelvägg, eller välj en riktigt stor tavla som får bli en fin ögonfångare.

4. RENSA OCH SKAPA RYMD

En fördel med att styla själv är att du samtidigt kan passa på att rensa, och skänka eller sälja de prylar du aldrig använder. Perfekt inför flytten! Men du bör även redan nu packa ner alla personliga saker som foton, tandborstar och leksaker.

Målet är att skapa rymd, även i garderoberna, så att spekulanten kan se ett rymligt förvaringsutrymme snarare än ett fullproppat kaos när de öppnar dörren. Ta hellre bort för mycket än för lite.

5. KÖP HÅLLBARA SAKER

Du behöver troligen köpa vissa nya saker till stylingen, för att skapa den känsla du vill. Investera då hellre i klassiska, hållbara föremål.

Tänk på att inköp tar tid, så gör dem så fort du vet vad du behöver. Många saker kan du fynda på Blocket eller andra second hand-sajter, och det kan vara kul att leta på loppisar.

Bild kudde, täcke och sovrum.

Bädda fint med enfärgade lakan i jordnära färger och stora fluffiga kuddar – antingen en stram hotellbäddning eller en mer mjuk och ledig bäddning med en filt som kontrast.

6. STYLA OCH MÖBLERA

Det sägs att du bara har en chans att göra ett första intryck – men tyvärr är hallen ofta ett rörigt rum. När du rensat här kan du, om det finns utrymme, skapa en sittplats med en pall och ett litet sideboard.

Både i hallen och i övriga rum bör du tänka på att skapa rymd och ett stilrent hem, men se upp så att det inte ser för kyligt ut. Värme kan du sedan addera med fällar, filtar, textilier och växter.

7. DAGS ATT STÄDA!

När allt annat är klart återstår det bara att dra på sig gummihandskarna och storstäda. Rena fönster, lister, lådor, toaletter och kylskåp – allt är viktigt för ett gott intryck.

Sugen på ny bostad?

På hsb.se/sok-boende kan du snabbt och enkelt söka efter nybyggda bostäder som passar dig och din livssituation.

Sök boende här 

 

Linda Vagnelind

Ålder: 45

Bor: Göteborg

Gör: Konstnär, stylist och designer