Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Vi byggde om vår 3:a till en 7:a!"

Familjen Kauppi Kurseth är en typisk ”varannan veckas-familj” där behoven skiftar beroende på vilken vecka det är. För ett par år sedan höll familjen på att växa ur sin trea, men ville helst inte flytta. Då föddes idén om att bygga om lägenheten till en sjurummUt

Första intrycket när vi kliver in i den färgsprakande hallen hemma hos familjen Kauppi Kurseth i Haninge utanför Stockholm är att lägenheten känns rymlig. Det är svårt att tro att vi står i en sjurumslägenhet på 87 kvadratmeter. Mamma Jannika Kauppi förklarar känslan av rymd med en väl genomtänkt planlösning och smart förvaring, kombinerat med rätt ljus- och färgsättning. Trots litenheten känns lägenheten varken liten eller rörig.

Beslutet att bygga om bostaden från en trea till en sjua växte fram i takt med att barnen blev äldre, och fick större behov av eget utrymme. Den totala ytan är densamma som tidigare – ändå är skillnaden enorm.

trea_blev_sjua3.jpg

– I dag är det mycket lugnare här hemma, säger Jannika Kauppi och maken Marius Kurseth, ett år efter ombyggnationen. Nu har både vi föräldrar och alla fem barnen egna rum och alla kan stänga om sig, det är lyxigt. Men rummen behöver inte vara stora.

Fantasy går i familjen

Familjen är en typisk ”varannan veckas-familj”. Jannika och maken Marius har två barn var sedan tidigare, och tillsammans har de minstingen Jackie, 2 år. Att lyckas skapa en harmonisk och välfungerande vardag ställer höga krav på boendet, där inte minst var och ens privatliv måste respekteras för att alla ska må bra, menar Jannika och Marius när vi slår oss ner i det pyttelilla och magiskt inredda vardagsrummet.

Här syns familjens gemensamma fantasyintresse tydligt. På hyllorna tronar en av Sveriges största Harry Pottersamlingar intill en nästan lika stor Transformersamling. Och den ena väggen täcks av en målning av en jättelik galax à la Star Wars, signerad Jannika.

– Jag blev verkligen glatt överraskad när jag kom hem från jobbet en dag, säger Marius och skrattar. 

Inga tillstånd behövdes

När paret väl bestämt sig för att utöka trean med fyra rum till gick det snabbt. Konstnären och kreatören Jannika började skissa på en planlösning, med allt ifrån rummens placering till hur el och ventilation skulle lösas. Ett byggföretag anlitades, och två veckor senare var allt färdigt.

– Jag utgick från de utrymmen vi hade och var fönstren fanns när jag gjorde ritningen, så att alla rum skulle få god ventilation. För de fönsterlösa rummen krävdes en ventil mot något rum med fönster så en naturlig utgångspunkt blev att helt enkelt dela de befintliga rummen i två, berättar Jannika.

trea_blev_sjua.jpg

Kravet på ventilation, och att de behövde anlita elektriker för den tillkommande el som behövde dras, var det enda som familjen behövde förhålla sig till. Det är också det enda de tagit hjälp med, förutom med att sätta upp de nya väggarna:

– Vi berättade om våra planer för föreningen, men det krävdes inga särskilda tillstånd eftersom vi varken skulle röra badrum, kök eller några bärande väggar. Och de nya väggarna kan lätt tas bort igen – helt i linje med vår långsiktiga plan, säger Jannika och Marius och syftar på den föränderliga familjesituationen.

– Flexibiliteten är jätteviktig för oss. Barnen växer upp och kommer ju att flytta ut successivt. Då vill vi ha tillbaka vår ursprungliga bostad igen.

Flytt var inget alternativ

Att flytta till något större i ett annat område i stället för att bygga om var aldrig ett alternativ. Skälet var framför allt att såväl barnens skolor som deras andra föräldrar finns i närområdet.

– Om vi bestämmer oss för att bo någon annanstans skulle totalt tre familjer behöva flytta för att det ska fungera, säger Jannika som förklaring till ett klassiskt dilemma för ”den moderna familjen”.

– Dessutom trivs vi så bra här, och att bo större och kanske i villa skulle bara innebära en massa merjobb, som trädgårdsarbete och större ytor att städa.

trea_blev_sjua2.jpg

Då använder familjen hellre sin tid till film- och sällskapsspelkvällar, tätt hopkrupna i vardagsrummet. Eller till att fortsätta inreda hemmet på fantasytemat. Överallt syns drakar och monster. Ett exempel är blomman med tänder i köket som går i svart och turkos. Ett annat är monsterkrukorna i vardagsrummet som precis som Star Wars-målningen skapades på infall av Jannika men som sedan fick sådant genomslag att de nu säljs över hela världen. Hur intresset för fantasy och magi föddes minns varken Jannika eller Marius. De säger båda att det alltid funnits där – och var också något de föll för hos varandra.

– Vi älskar allt som är skumt, läskigt och färgglatt! Sedan har ju barnen liksom tvingats in i det, men nu är de ”smittade ”och är lika nördiga som vi, skrattar de.

7-rum_3TIF.jpg

Paret menar också att de starka färgerna fyller en funktion i compact living-sammanhang.

– Tvärtemot vad många tror, ger färger djup och även ett intryck av större yta, jämfört med helvitt. De flesta är positiva, och blir fascinerade av vår inredningsstil. Men ingen verkar tänka på att lägenheten är liten.

Familjens bästa tips för compact living:

  • Hitta kreativa förvaringslösningar
  • Utnyttja väggarna
  • Skaffa smarta möbler, som ihopfällbara bord och stolar
  • Tänk: var sak har sin plats
  • En sak in - en sak ut

Det här är familjen

Jannika Kauppi, 31 år, socionom och konstnär, Marius Kurseth, 40 år, IT-konsult. Melvin Kurseth, 15 år, Tristan Kurseth, 13 år, Jillian Kauppi Edenfäll, 10 år, Jennielie Kauppi Edenfäll, 8 år, Jackie Kauppi Kurseth, 2 år.