Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bo i hyresrätt – så funkar det

Vad innebär det egentligen att bo i en hyresrätt? Här reder vi ut begreppen med hjälp av Aster Boberg, medlemsansvarig på HSB Sydost.

Hyresrätt innebär att du hyr en bostad av en hyresvärd. Din hyresvärd äger huset och sköter underhållet. Du behöver varken skuldsätta dig eller ha ett startkapital. Vanligtvis krävs en deposition på en till två månadshyror vid inflyttning. Därefter betalar du hyra månadsvis.

– Att bo i en hyresrätt kräver inget engagemang och medför bara de kostnader du har för boendet. Det är förhållandevis risk- och bekymmersfritt, säger Aster Boberg.

"Att bo i en hyresrätt kräver inget engagemang och medför bara de kostnader du har för boendet."

Kvinna målar vägg

Bor du i en brf kan du renovera och inreda din bostad som du önskar. I en hyresrätt sköter fastighetsägaren större renoveringar.

Reparationer och underhåll – vem ansvarar för vad?

Reparationer och underhåll är hyresvärdens ansvar. Om till exempel låset kärvar eller kylen går sönder så fixar hyresvärden det.

– Däremot är du förstås skyldig att ta hand om din bostad. Orsakar du skador på hyresrätten genom att vara vårdslös kan du bli ersättningsskyldig, säger Aster Boberg.

Struntar du i förhållningsreglerna för färger och mönster när du tapetserar eller målar om kan du bli skyldig att återställa lägenheten.

– Du ansvarar också för att anmäla eventuella fel till hyresvärden så snart möjligt. Precis som för boende i bostadsrätt måste den som bor i hyresrätt ta hänsyn till sina grannar och sin omgivning. Ett hyresavtal brukar innehålla ordningsregler som hyresgästen måste följa.

Vilka ekonomiska för- och nackdelar finns med att hyra?

Den som bor i hyresrätt behöver inte oroa sig för eventuella bostadsbubblor eller förändringar i bostadsmarknaden, vilket gör det enkelt att flytta ut med kort varsel.

– Som hyresgäst går du dock miste om en eventuell värdeökning av fastigheten medan du bor där, till skillnad från om du bor i bostadsrätt, säger Aster Boberg.

Kan jag hyra ut i andra hand?

Att hyra ut nyttjanderätten till en hyresrätt är i regel svårare än att hyra ut en bostadsrätt i andra hand, men kan tillåtas om hyresgästen har beaktansvärda skäl. Tänk på att du som hyresgäst faktiskt bara lånar bostaden av din hyresvärd. Att sälja sitt hyreskontrakt eller låta någon annan nyttja bostaden mot ersättning, utan tillåtelse från hyresvärden, är olagligt.

"Tänk på att du som hyresgäst faktiskt bara lånar bostaden av din hyresvärd."

Pappa gungar dotter

Checklista hyresrätt

  • Kräver ingen stor kontantinsats.
  • Betyder att du hyr bostaden från en hyresvärd.
  • Har en relativt fast månadsavgift.
  • Hyresvärden ansvarar för reparationer och underhåll.
  • Inget inflytande över förändringar i fastigheten.
  • Renoveringsmöjligheterna är starkt begränsade.
  • Låg ekonomisk risk.
  • Du får inte ta del av eventuella värdeökningar på fastigheten.
  • Du är skyldig att följa ordningsregler och ta väl hand om din hyresrätt.
  • Du behöver inte oroa dig för marknadsförändringar utan kan enkelt flytta ut med kort varsel.

Få förtur till HSBs bostäder

Börja bospara för att få förtur till våra cirka 26 000 hyresrätter och nybyggda bostadsrätter runt om i landet.