Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Efterlängtad renovering gjorde det roligt att tvätta

23 juni 2020 Maskinerna sjöng på sista versen när HSB brf Ankaret i Majorna bestämde sig för att renovera sina tvättstugor. – Idag är det en premiumupplevelse att tvätta; rent, fräscht och välkomnande, säger Alarik Hammar, styrelseledamot.

Tvättstugorna har länge varit föremål för viss irritation hos medlemmarna och för diskussion i styrelsen.
 – Den tekniska livslängden på tvättmaskinerna var egentligen slut redan ett år innan vi påbörjade renoveringen, säger Alarik.
Tillsammans med de boende i föreningens drygt 150 lägenheter kan han nu glädjas åt en lyckad tvättstugerenovering: de fyra tvättstugorna har blivit sju till antalet och väggar har rivits som gjort det smidigare för den som tvättar att förflytta sig mellan tvättstuga och torkrum.

Rörelsedetektorer tänder en mysig belysning redan när du går in i rummet. Den som så önskar kan sedan tända starkare ljus, även detta är behagligare än tidigare lysrörssken. De tidigare separata centrifugerna har ersatts av moderna energieffektiva tvättmaskiner som även centrifugerar.
– Vi har också infört ett digitalt bokningssystem där man direkt i en app, eller via en display i tvättstugan, kan se vad som är ledigt och boka. När man väl tvättar kan man vara hemma i lägenheten och se hur lång tid det är kvar på programmet. En stor skillnad jämfört med tidigare när man skrev upp sin tvättid i en papperskalender på väggen i tvättstugan, säger Alarik.

I och med nyinvigningen av tvättstugorna och det digitala bokningssystemet utökades möjligheten att tvätta till klockan 8-21 alla dagar i veckan. I samband med ombyggnaden gjordes också en rad åtgärder för att minska störande ljud från tvättstugan.
– Bland annat genom att allt som tidigare var skruvat direkt i betongtaket nu förankrats, med ljuddämpande bussningar, i väggarna. Vi har också satt upp akustikplattor i taket och torktumlarna har fått specialanpassade gummifötter. Det har blivit en enorm skillnad, säger Alarik Hammar.

Processen har varit lång, runt två och ett halvt år från start till invigd tvättstuga. Ombyggnadsprojektledare från HSB Göteborgs sida har varit Johan Wiberg:
– Utifrån föreningens önskemål kom vi med förslag på utformning och effektivisering. Det blev i slutänden väldigt fint tycker jag, ett enormt lyft jämfört med de gamla tvättstugorna, säger Johan.