Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Individuell mätning vinner

17 april 2020 HSB brf Strandpiparen i Johanneberg är inne på sitt femte år med IMD av el.
– Det fungerar väldigt väl och vi sparar runt 75 000 kronor per år, säger Jan-Robert Jansson, föreningens ordförande.

EU-kommissionen har sagt sitt och regeringen inför krav på IMD (individuell mätning och debitering) av värme och varmvatten för stora delar av flerbostadsbeståndet i Sverige från 2021. Hos bostadsrättföreningen Strandpiparen i Johanneberg var styrelsen tidigt ute.

– Vi fick information om möjligheten och vad det skulle innebära för föreningen. Kostnaden för ombyggnad i vår fastighet beräknade vi till drygt 200 000 kronor med en kalkylerad besparing över en 20-årsperiod på cirka en miljon kronor, berättar Jan-Robert Jansson.

Förslaget att införa IMD av el presenterades på ett årsmöte och mottogs väl. Styrelsen tog in anbud och sedan januari 2016 har systemet varit i drift.

Ett gemensamt abonnemang ger stor besparing

Tidigare hade varje lägenhetsinnehavare sin egen elmätare inne i lägenheten och betalade en fast avgift för sitt abonnemang och sin förbrukning. Idag distribueras elen till fastigheten och registreras som fastighetens förbrukning - men den mäts för varje lägenhet och varje lägenhetsinnehavare betalar för sin egen förbrukning.

Den stora besparingen är att föreningen har ett gemensamt elabonnemang istället för att varje lägenhetsinnehavare har sitt eget. I brf Strandpiparens fall är det närmare en tusenlapp per år gånger 74 lägenheter som utgör den stora besparingen. Ytterligare en aspekt är att föreningen får en bättre förhandlingsmöjlighet för den rörliga energikostnaden i och med att föreningen blir storkund hos elbolaget.

– Det fungerar väldigt väl med ett elabonnemang för hela föreningen. Förbrukningen av el kommer som avgift på hyresavierna som skickas ut kvartalsvis, säger Jan-Robert.

Har du något tips till en förening som är på väg att installera IMD?

– Ju större förening desto större besparing. Men det handlar också om antalet nätanslutningar. Om elen levereras på flera ställen kanske man inte kan räkna hem vinsten lika snabbt.

Vi hjälper er hela vägen

Vill du veta mer om hur HSB Göteborgs energispecialister kan hjälpa er att införa IMD i din förening? Kontakta oss så berättar vi mer.