Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Flytta hemifrån? Tänk på det här!

24 mars 2021 Vi flyttar i snitt elva gånger under vår livstid, och varje år byter en miljon personer i Sverige adress. Är det dags för första flytten för någon i familjen? Kolla in vår guide – här har vi listat det viktigaste att tänka på!

När flyttlasset går, eller ska gå, är det mycket att hålla koll på. Vilken boendeform passar bäst? Hur lånar man pengar? Och vad står överst på kom-ihåg-listan? För att underlätta har vi på HSB, tillsammans med vår samarbetspartner Danske Bank, tagit fram en handbok i konsten att flytta hemifrån – perfekt för dig, eller någon i din närhet, som ska ta det stora klivet ut i vuxenvärlden.

Du hittar guiden i sin helhet lite längre ner, men först: en kortfattad guide om vad du behöver tänka på vid flytt. 

1) Hyra i första- eller andrahand?
Hyresrätt innebär att du hyr din bostad. Du behöver inte betala någon kontantinsats, hyresvärden tittar dock på din inkomst för att se om den räcker i förhållande till hyran. Bor du i hyresrätt står hyresvärden för underhållet av bostaden. Vill du hyra ut din bostad i andra hand måste du ha ett godkännande från hyresvärden eller från bostadsrättsföreningens styrelse. Läs mer om andrahandsuthyrning här.

2) Andra vanliga boendeformer
En annan boendeform är inneboende. Då hyr du en del av någons bostad samtidigt som personen du hyr av bor i den övriga bostaden. Man kan även bo i kollektivboende där flera personer delar gemensamma ytor, som kök, badrum och vardagsrum men har ett eget sovrum. En annan variant är co-living som innebär att du har en egen mindre lägenhet, med större gemensamma ytor i anslutning.

3) Planerar du att köpa bostad?
För att få köpa en bostadsrättslägenhet behöver du en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde. För att få veta hur mycket du får låna behöver du även ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Gör sedan en ekonomisk plan där du ser att din inkomst täcker amortering, ränta och avgifter, och ta höjd för oförutsedda utgifter. Kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi och stadgar. Kom ihåg att du har undersökningsplikt. Det betyder att du är ansvarig för att hitta fel i bostaden som kan upptäckas med blotta ögat.

4) Att låna pengar
Du kan låna upp till 85 % av värdet på din bostad. Bottenlånet kan uppgå till 80 % av bostadens värde och de sista 5 % kan utgöras av topplån (som i regel har högre ränta än bottenlån). Ränta är kostnaden för att låna pengar från banken. Du kan välja mellan olika bindningstider för räntan, från 3 månader upp till 30 år eller en kombination. Det som kallas rörlig ränta är egentligen ett bolån med tre månaders bindningstid. Väljer du en längre räntebindningstid är räntan fast under den valda tidsperioden. Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle, vanligtvis i slutet av varje månad.

5) Försäkring och adressändring
Att teckna en hemförsäkring är väldigt viktigt, oavsett vilken boendeform du har. Den innebär att du kan få ersättning vid inbrott, brand eller om något annat oväntat händer. Det finns många försäkringsbolag, så kolla vilka som motsvarar dina behov. Det är även viktigt att adressändra på adressandring.se, och det kan vara klokt att eftersända posten från din förra adress.

6) Koll på juridiken
När det gäller abonnemang för exempelvis el och bredband kan du vända dig till styrelsen i bostadsrättsföreningen och höra vad som gäller. Flyttar du ihop med din partner är det bra att bestämma vad som ska hända med bostaden om ni separerar eller om någon av er går bort. Din rådgivare på banken eller en jurist kan hjälpa dig med avtal utifrån dina behov. Som medlem i HSB kan du kostnadsfritt kontakta vår juridiska rådgivning. Mer information och kontaktuppgifter finns på hsb.se/juridik

7) Gör en budget
Saker som tidigare bara har funnits där – som hushållspapper, mat i kylskåpet och tvättmedel – ska du nu betala själv. Ett tips är att göra en budget över inkomster och utgifter och försöka följa den så noga du kan. På så sätt är det enkelt att se vad saker kostar och hur mycket pengar du har över varje månad. Det är gott med nudlar, men inte varje dag...

Beställ handboken här

Eller ladda ner handboken (pdf)

Dags för ny bostad?

Här hittar du nybyggda HSB-bostäder över hela landet, och du kan snabbt och enkelt söka den typ av boende som du är mest intresserad av på de orter som är aktuella för dig.

Sök boende här