Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Här forskar HSB om hur vi ska bo i framtiden

03 december 2021 Vilket bostadsbolag vågar bygga ett bostadshus som i  själva verket är ett enda stort labb för att testa innovativa, på gränsen till omöjliga, idéer? Svaret är HSB. Hundraåringen som var först med moderniteter som sopnedkast och gemensam tvättstuga.

Läs mer om framtidens hållbara boende 

På utsidan ser det ut som ett visserligen modernt men ändå helt vanligt flerbostads­hus där det ligger på en kulle i centrala Göteborg. Men skenet bedrar. Huset rymmer nämligen HSB Living Lab, en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende, allt medan husets invånare lever sina vanliga liv mitt i  forskningsprojekten. 

– Vi har en lång historia av innovation och av att vara först med nya, moderna lösningar, och med HSB Living Lab fortsätter vi på den linjen. Vi har till exempel infört byggnadsintegrerade solceller, ­moderna tvätt­studios och ett energieffektivt sätt att förvärma ventilationsluften i våra bostäder tack vare den forskning som ­sker där, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Hundra forskningsprojekt

Tanken med HSB Living Lab är att testa och utveckla alla möjliga aspekter av framtidens boende. De cirka hundra forskningsprojekten undersöker allt från hur vi människor på enklast möjliga sätt kan dela vårt hem och våra saker för att minska klimatpåverkan och bostadsbrist, till hur digitala bikupor kan främja den biologiska mångfalden. Lägg därtill projekt som undersöker hållbar avfallshantering med sensorer, hur människor agerar med robotar i hemmet, byggnadsintegrerade solceller och mer sociala tvättstugor så inser man hur otroligt mycket kunskap som genereras här. 

– Det här kommer verkligen att vara ett starkt bidrag till ett mer hållbart boende och en mer hållbar fastighetsbransch över huvud taget, men det har också potential att förflytta hur vi tänker kring vad ett hem och en bostad är, säger Pernilla Bonde. 

Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Och det är ingen slump att det är just HSB som har vågat utveckla det här levande forskningslabbet. 

– Vi är underifrånstyrda och tror på lokalt, agilt agerande. Idéer och initiativ får flöda ganska fritt i vår organisation, och i det här fallet var det en lokal eldsjäl i Göteborg som hade en idé, och i HSB fanns modet, viljan och vanan att satsa på sådana idéer. Dessutom är HSB en organisation där lönsamhet är viktigt men som framförallt styrs av viljan att skapa värde för medlemmarna. Idén är att återinvestera vinsten för att hela tiden vara en innovativ, nytänkande samhällsbyggare, det är ett naturligt sätt för HSB att jobba. 

Vågar tro på människors idéer

– Men kunskap som inte omsätts gör ingen större nytta. Därför har HSB också satsat på att hitta sätt att föra ut forskningsresultaten från HSB Living Lab i organisationen, säger Pernilla Bonde. 

– Bland annat håller vi precis på att sätta upp ett nätverk av lokala ambassa­dörer. De har som särskilt uppdrag att säkerställa att kunskaperna går ut i hela ­landet. Vi har också flera piloter igång där forskningsresultat från HSB Living Lag testas ute i vanliga bostadsrättsföreningar. Allt är verkligen möjligt om man bara vågar tro på människors idéer.

Läs mer om framtidens hållbara boende