Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB i framkant – så driver man en organisation som utvecklar framtidens boende

17 juni 2021 Bostadsmarknaden står, minst sagt, inför stora utmaningar. Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, förklarar varför en hundraåring är bäst rustad för att leverera framtidens bostäder.
Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund

Nya utmaningar brukar kräva nya aktörer, men i fallet svensk bostadsmarknad behöver så inte vara fallet.
– HSB startades för nästan hundra år sedan för att det var svårt, nästan omöjligt, för människor att hitta ett eget hem, säger Pernilla Bonde.

– Det gör att vi är samhällsbyggare in i själen. Vi har alltid utgått från de utmaningar som finns på bostadsmarknaden och inte gett oss förrän vi har hittat lösningar på dem.

Många utmaningar

I dag, liksom på 1920-talet, är bostadsbristen den dominerande frågan. Hur ska unga få tag på sin första bostad, och hur kan vi bygga ett bra boende så att prislappen passar en vanlig lön? Lägg på det klimatfrågan, digitalisering och social hållbarhet så är det ganska många utmaningar som behöver lösas. Något Pernilla Bonde menar att HSB är väl rustade för att ta sig an.

_MG_9854 2 2.jpg

– Var tionde svensk bor hos oss och vi har väldigt god kännedom om våra medlemmars önskemål och behov. Dessutom ägs vi av våra medlemmar och även om vi självklart ska göra vinst kan vi jobba långsiktigt på ett helt annat sätt än vad privata byggbolag som styrs av kvartalsmål kan göra.

Ett exempel är HSB:s garantifond, en avsättning där HSB garanterar eventuella osålda lägenheter i en ny förening. Ett annat är bosparandet, där HSB i dag som enda aktör i landet gör det möjligt för ungdomar att spara ihop till kontantinsatsen till en lägenhet. Samtidigt driver HSB ett aktivt påverkansarbete för att få politikerna att göra det lättare för unga att köpa en egen bostad. Och HSB har själva tagit fram HSB Dela, en ny finansieringslösning för ungdomar där HSB och bostadsköparen delar på köpet.

– I dag pratas det mycket om hållbarhet, men vi pratar inte, vi gör, både när det gäller ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Med HSB Dela har vi hittat ett helt nytt sätt för unga att kunna köpa en halv bostad, men bo i hela. Det kommer nya initiativ från hela vår organisation hela tiden, och det agerar vi på.

HSB_LivingLab_5272.jpg

Löser problem på nya sätt

Något som hittills bland annat har resulterat i att HSB har byggt Sveriges största solcellspark, att man driver HSB Living Lab som är Sveriges enda fullskaliga bostadshus och forskningslabb i ett, och att man bygger bostäder även på orter där priserna inte är lika höga som i attraktiva lägen i storstäder.

– Att lösa problem på nya sätt är djupt rotat i vår kultur och våra värderingar. Våra strategier utgår alltid från vad vi ser för utmaningar på bostadsmarknaden och hur vi kan lösa dem. Vi vet precis varför vi finns, och det är för att göra skillnad för våra ägare och påverka samhället till det bättre.