Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB lyfte hållbart bostadsbyggande i samtal med bostadsministern

27 januari 2021 Den 22 januari deltog HSB Riksförbunds vd Pernilla Bonde i ett byggsamtal som hölls av bostadsminister Per Bolund. Under samtalet diskuterades åtgärder för ett hållbart bostadsbyggande med hög byggtakt och en sund byggbransch.

Pernilla Bonde berättade under samtalet om HSBs arbete för att bygga mer för fler, där vi har flera olika initiativ för att nå fler målgrupper och kunna komma ner i pris. Ett exempel är HSB Dela, där vi genom att samäga bostaden med en ung bosparare kan underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden.

– Jag lyfte också att kreditrestriktionerna är hämmande och att det skärpta amorteringskravet behöver avskaffas – och att vi välkomnar utredningen som ska ta fram åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare till exempel genom startlån, säger Pernilla Bonde.

Klimatdeklarationer och en sund byggbransch

Utöver en hög takt i bostadsbyggandet diskuterades också klimatdeklarationer för byggande och frågan om ordning och reda på byggmarknaden.

– När det gäller lagförslaget om klimatdeklaration vid nybyggnation och det fortsatta arbetet med att klimatdeklarera så var mitt budskap att det är ett steg i rätt riktning och i linje med HSBs egna ambitioner, och att det är viktigt att klimatdeklaration görs tidigt i processen. För att motverka oegentligheter på byggmarknaden ställer HSB som stor beställare krav i våra avtal med tydliga uppförandekoder samt att vara närvarande på våra byggarbetsplatser för att se till att avtal efterlevs och oegentligheter inte ska förekomma. Vi har också ett särskilt program för byggarbetsmiljön, och deltar i Byggmarknadskommissionens arbete, avslutar Pernilla Bonde.

Företrädare för cirka 20 företag och organisationer i bygg- och bostadsbranschen deltog under det digitala mötet, som var en uppföljning av det byggsamtal som leddes av statsministern tillsammans med bostadsministern i februari 2020.

Läs mer här