Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

I framtidens städer bor vi mindre – men lever stort

22 april 2021 Befolkningen ökar och våra städer växer. Även om pandemin till viss del ändrat våra önskemål kring vårt boende, är urbaniseringen en trend vi inte sett slutet på, tror Emma Sarin som är projektchef på HSB Living Lab.

"Så hur ska vi bo i framtidens städer på ett sätt som är hållbart för både människa och planet? Troligt är att vi behöver klara oss med mindre yta, utan att göra avkall på allt som är viktigt i ett hem.

I forskningslaboratoriet HSB Living Lab pågår en rad projekt för att ta reda på hur vi kan bo litet men leva stort. Här tar vi tillvara på de gemensamma ytorna och multiplicerar antalet användningsområden för att maximera nyttan. Med smarta metoder förvandlas det klassiska styrelserummet lätt till ett rum för barnkalas, hemmakontor, syjunta, träning eller filmkväll.

Så även om de flesta hyresgäster i HSB Living Lab bara bor på 47 kubikmeter (knappa 13 kvm), har de ändå tillgång till ytor och funktioner som motsvarar en större villa. Och genom att dela på prylar som inte används så ofta behövs inte lika mycket yta för förvaring.

Vi är säkra på att hållbarhet och flexibilitet hänger ihop. En hållbar fastighet ska kunna stå i 200 år. Men hur våra hem kommer att se ut år 2221 – det kan vi knappt ens drömma om. Se bara hur behovet av hemmakontor exploderat det senaste året. Det enda vi vet är att den riktigt hållbara bostaden är den som är flexibel, som kan anpassas efter framtidens behov – oavsett vilka de blir."

Emma Sarin,
Projektchef HSB Living Lab

Läs mer om framtidens boende

På HSB Living Labs hemsida kan du läsa om resan mot framtidens boende, vilka spännande projekt som är igång och hur det är att bo i labbet. 

HSB Living Labs hemsida