Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kika in i HSB Living Lab – framtidens boende

19 juni 2021 Utåt sett ser det ut som vilket modernt bostadshus som helst. Men innanför den vita fasaden pågår något utöver det vanliga. Här utförs nämligen forskning på framtida boendemiljöer. Det här är HSB Living Lab – en unik satsning för framtidens boende.
Vy över HSB Living Labs fasad HSB Living Lab ligger vid Chalmers i Göteborg

Det fyra våningar höga huset är beläget vid Chalmers Campus i Johanneberg i Göteborg. I huset, som heter HSB Living Lab, bor knappt fyrtio personer i olika lägenheter. De bor och lever här samtidigt som forskning och utveckling sker dygnet runt.

En flexibel och öppen arena

Byggnaden är extremt flexibel, förklarar Emma Sarin.
– Allting i byggnaden är lätt att byta ut – värmesystem, installationer, byggnadsmaterial och till och med hela väggsektioner. Detta, tillsammans med att de boende skrivit under på att vara en del av forskningsmiljön, gör vårt erbjudande unikt berättar Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

Här kan forskare, företag och innovatörer utveckla och testa nya lösningar för framtidens boende. I en helt verklig och levande miljö. Man kan beskriva huset lite som en frizon för forskare, innovatörer och utvecklare och syftet är att attrahera de bästa forskarna och innovatörerna att komma hit och testa och utveckla.

HSB Living Lab är HSBs stora satsning på innovation och utveckling som drivs av två delar. Den ena handlar om den klimatutmaning vi står inför, hela byggbranschen måste bli mer hållbar så att framtida generationer kan bo i sina hem på ett mer hållbart sätt, säger Emma Sarin.

Hon fortsätter:

– Den andra drivkraften handlar om den utvecklingstakt som sker i samhället i dag. För att hänga med krävs samverkan på helt nya sätt. Därför har vi byggt HSB Living Lab som ett samarbetsprojekt och som en helt öppen arena, där samhälle, näringsliv, akademin och startups kan mötas och jobba tillsammans, säger Emma Sarin.

emma sarin.jpg

Forskningsprojekt i HSB Living Lab – ett urval

HSB Living Lab var redo för inflytt 2016 och kommer stå totalt tio år på platsen innan hela byggnaden flyttas någon annanstans. Under de första fem åren har fler än 100 projekt startat i HSB Living Lab, det här är några av dem:

Duscha i avloppsvatten?

Går det att duscha i så kallat gråvatten, vatten som tidigare använts för hårtvätt eller tandborstning? I HSB Living Lab testas möjligheten. Gråvattnet samlas upp i en tank på första våningen och renas genom flera filter innan det är lika rent som dricksvatten och redo att värmas upp och skickas tillbaka för återanvändning i duschar,handfat och toaletter. Enligt beräkningar kan man på detta sätt återanvända 60 procent av vattnet och spara 80 procent av energin som går åt till uppvärmning.

Test av olika träfasader

Utanför HSB Living Lab står en rad trälådor med olika fasadmaterial. En kub är klädd i obehandlad furu, en annan i värmebehandlad och brandskyddsimpregnerad furu och en tredje i miljövänligt acetylerat trä. Den fjärde och femte kuben har båda fasadmaterial av bränd furu, borstad respektive oborstad. Planen är att följa vad sol, vind och vatten gör med materialen. Hur reagerar olika träslag och behandlingar? Det får forskningen visa.

HSB_LivingLab_DJI_0078.jpg

Det cirkulära köket

Hur kan man utveckla kök som lätt kan anpassas till växlande behov, är bättre för miljön och som samtidigt skapar möjligheter att umgås? Det ska man ta reda på i det cirkulära köket i HSB Living Lab. Här ser man köket som en byggkomponent som ska hålla i många år. Därmed minskar klimatpåverkan jämfört med vårt tids ständiga ombyggnationer av kök. Köket byggs i hållbar plywood som uppfyller kraven på låg utsläppsnivå. Antal varianter på mått för exempelvis köksskåp och lådor hålls nere för att förenkla logistiken. Allt är modulbaserat och lätt att flytta och renovera.

Stressreducering på 10 min i hemmet

Kan ett instrument som reducerar stress på bara tio minuter bli ett självklart inslag i våra framtida boenden? Det är inte omöjligt. I HSB Living Lab pågår tester med det rogivande instrumentet OMIT som nominerats till det prestigefyllda The Guthman Musical Instrument Competition.

Vill du bo i HSB Living Lab?

Öppna ett bosparande nu för att spara till kontantinsatsen och få förtur till en HSB-bostad.