Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Natur mitt i city – så ser drömmen om framtidens boenden i Göteborg ut

20 december 2021 Vad är viktigast när det kommer till att byta boende? Om göteborgarna får välja bor de helst i bostadsrätt – men vad närområdet ska erbjuda är inte lika självklart. De flesta vill nämligen slippa välja mellan närhet till stadspuls och friluftsliv. Enligt en färsk undersökning från HSB Göteborg, bland medlemmar och bosparare, uppger sex av tio att de vill stanna i Göteborg men flytta från sin nuvarande bostad – detta helst så snart som inom ett till fem år.
HSB Brf Esplanaden i Nya Hovås

Vad är viktigast när det kommer till att byta boende? Om göteborgarna får välja bor de helst i bostadsrätt – men vad närområdet ska erbjuda är inte lika självklart. De flesta vill nämligen slippa välja mellan närhet till stadspuls och friluftsliv.

Enligt en färsk undersökning från HSB Göteborg, bland medlemmar och bosparare, uppger sex av tio att de vill stanna i Göteborg men flytta från sin nuvarande bostad – detta helst så snart som inom ett till fem år.

Hela 65 procent av de svarande i HSB Göteborgs undersökning uppger att de vill ha närhet till både stad och natur, men fler prioriterar närhet till naturen än staden om de måste välja och då gärna sjö- eller kustnära. En majoritet av de svarande uppger att de vill stanna i Göteborg, och färre än var tionde uppger att de vill flytta till en annan kommun.

Det populäraste området att bo i är centrum – där uppger nästan häften, 43 procent, att de gärna skulle bo, tätt följt av Västra Göteborg, Östra Göteborg, Hisingen och Göteborgs skärgård. Fyra av tio svarande uppger att de vill flytta under de närmsta tre till fem åren. Många har dock mer bråttom än så – en tredjedel planerar att packa flyttlasset inom ett till två år.

Vad har då Göteborgare för preferenser när det gäller bostäder? Högst på listan står bra kommunikationer och kollektivtrafik samt närhet till affärer. Drömboendet får gärna ha gott om utrymmen och cykelförvaring, och fler väljer bostadsrätt framför hyresrätt. Önskan om ett naturnära boende är tätt sammankopplad med önskemål om bekvämligheter i hemmet. Där tycker de flesta att det viktigaste är tillgång till balkong eller uteplats – faktum är att nära fyra av tio menar att tillgången till uteplats är helt avgörande vid valet av boende, och lika många anser att balkong är mycket viktigt.

Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg, menar att bostaden har fått ett större fokus i folks medvetande under de senaste två åren.

– Mycket pekar på att behoven och önskemålen som dykt upp under pandemin kommer att kvarstå. Efterfrågan på större och flexibla bostäder har ökat, där naturnära lägen med mervärden som gemensamma utrymmen eller generösa balkonger är extra attraktiva. Vi utvecklar hela tiden verksamheten för att ligga nära marknaden och uppfylla medlemmarnas önskemål, säger Lars Göran Andersson.

Här vill göteborgarna helst bo

  • Centrala Göteborg (43%)
  • Västra Göteborg (28%)
  • Östra Göteborg (16%)
  • Hisingen (14%)
  • Göteborgs skärgård (12%)


Så här föredrar göteborgarna sin omgivning

  • Närhet till både stad och natur (65%)
  • Sjö- eller kustnära (34%)
  • Närhet till natur (27%)
  • Centralt boende i stad (26%)
  • Närhet till stad (15%)