Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad kan du tänka dig att dela med dina grannar?

27 december 2021 Delningsekonomi är en växande trend – inte minst bland unga – som innebär att man delar varor och tjänster med varandra. Gym, redskap och laddstolpar står högst på listan av det som man är mest intresserad av att dela, enligt en ny undersökning från HSB. 
Kvinna använder sågmaskin för att kapa bräda

– Intresset av att leva cirkulärt ökar i hela befolkningen, men det är särskilt tydligt bland unga. Att dela saker minskar belastningen på miljön och sparar pengar, men delningsekonomi kan också på ett väldigt fint sätt bidra till gemenskap och social hållbarhet och förenkla vardagen, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Om undersökningen

Opinionsundersökningen har gjorts av Demoskop på uppdrag av HSB. 1 500 personer i ett representativt urval i storstadsregionerna (500 personer per stad) har intervjuats.

Unga vuxna vill dela mer

Undersökningen visar att från HSB visar att unga vuxna i åldern 18-29 år i storstäderna har ett mycket större intresse av att dela saker än befolkningen i övrigt och även av att köpa/sälja eller byta begagnade saker.

Mer än varannan ung vuxen (51%) kan tänka sig dela mat med kort datum med sina grannar för att minska matsvinnet. Motsvarande siffra för allmänheten är 45 procent. Nära fyra unga vuxna av tio (38%) kan tänka sig dela tvätt i samma tvättmaskin, förutsatt att man använder tvättpåse. Motsvarande siffra för allmänheten är 23 procent.

Fem-i-topp


Saker som man vill dela:

1. Gym 38% (svar alla) 66% (svar unga)
2. Redskap/maskiner/verktyg 37% (svar alla) 46% (svar unga)
3. Laddstolpar för laddning av elfordon 29% (svar alla) 32% (svar unga)
4. Solceller 26% (svar alla) 40% (svar unga)
5. Bastu 24% (svar alla) 45% (svar unga)

Saker man vill man byta/köpa/sälja till exempel på en loppis:

1. Böcker – alla 76%, unga 80%
2. Möbler/inredning – alla 74%, unga 81%
3. Växter/skott/frön – alla 66%, unga 65%
4. Porslin/glas/husgeråd – alla 65%, unga 69%
5. Elektronik – alla 65%, unga 72%

Inspireras av HSB brf Backen som delar på gymet

Större gemenskap och bättre hälsa – i HSB brf Backen i Örnsköldsvik blev ett eget gym ett lyft för de boende.

– Investeringen var låg och många är jättenöjda. Det här är något som alla föreningar borde göra, säger Marie Westlin, förvaltare.