Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Embla fick lägenhet med hjälp av HSBs bosparande

21 mars 2022 Hon tackar sin pappa för att han började bospara åt henne redan när hon var liten. För medan många i Emblas ålder i dag har det svårt att hitta lägenhet, har hon landat ett förstahandskontrakt i ett populärt Göteborgsområde redan som 20-åring.

När Embla Åfeldt fyllde 18 år sa hennes föräldrar att ”om du fortsätter att bospara i HSB står vi för mobil och mobilabonnemang”.


– Jag är så tacksam för att de uppmuntrade sparandet. Nu har jag en lägenhet här i östra Göteborg och det känns väldigt skönt. Många jämnåriga har inte haft den turen att någon ställt dem i kö, säger hon.

Att bospara i HSB innebär att du, samtidigt som du sparar pengar, får poäng som du kan använda för att få förtur till hyresrätter och nybyggda bostadsrätter runt om i hela landet.


– Du kan spara så mycket du vill men du får bara poäng för max 500 kronor i månaden. Vår tanke är att de som har möjlighet att spara mycket mer än 500 inte ska kunna ta sig långt fram i kön på kortare tid, säger Jeanette Holmén, chef marknad och medlem på HSB Göteborg.


– Samtidigt är det aldrig för sent att börja bospara. Personer som sparat i 4-5 år har vi nyligen sett få förtur till attraktiva områden som Lorensberg och Strömmensberg.

I dagsläget är det viktigare än någonsin att tänka långsiktigt. Bostadspriserna har som bekant stuckit i väg i Göteborg, och för många blir det allt svårare att klara av en kontantinsats på 15 procent.


– Bostadsmarknaden har varit tuff så länge nu att man måste ställa in sig på att det kan se likadant ut när ens barn vuxit upp. Det räcker ju att spara 100 kronor i månaden för att få poäng, och det kan ju verkligen hjälpa barnen att få en egen bostad när det väl är dags, säger Jeanette.


Embla håller med.


– Det är en enorm trygghet att kunna ha ett eget boende. Så jag tycker föräldrar och mor- och farföräldrar ska börja bospara åt barn och barnbarn så tidigt som möjligt. Och sedan tycker jag de ska göra som min pappa gjorde: uppmuntra till ett fortsatt sparande.


HSB Göteborg har i dag nära 18 000 bosparare. Enligt Jeanette Holmén är det utbudet bland hyresrätter och nyproduktion som lockar men också den nya modellen HSB Dela som riktar sig till unga vuxna mellan 18 och 29 år.


– Modellen innebär att köparen köper 50 procent av en bostadsrätt och HSB den andra halvan. Senast tio år efter tillträdet ska hela lägenheten vara betald eller såld. Det här är helt klart en möjlig lösning för att fler ska kunna ha råd med insatsen och köpa sin första bostad, säger hon. 

Så funkar HSB Bospar

Med HSB Bospar sparar du till kontantinsatsen samtidigt som du samlar poäng som ger dig
förtur till HSBs bostäder. Du kan välja mellan olika sparformer. Du får en poäng per sparad hundralapp, och eftersom du får poäng för max 500 kronor i månaden kan du som mest spara ihop 60 poäng på ett år. Om du använder poängen för förtur till en hyresrätt kan du senare använda dem igen i samband med att du vill köpa nyproduktion.

Läs mer på hsb.se/bospara

Läs mer om HSBs bosparande

HSBs bosparande ger möjlighet att få förtur till hyresrätter och nybyggda bostadsrätter över hela Sverige. 

HSB Göteborgs hyresrätter

HSB Göteborg äger cirka 1 600 hyresrätter i och runt Göteborg. Vid uthyrnig har bosparare i HSB chans till förtur. 

Läs mer om HSB Göteborgs Hyresrätter