Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Ett projekt där hållbarhet står i centrum”

18 augusti 2022 Hållbart och mångfasetterat - HSB Norr genomför bostadsrättsföreningen Biologigränd i Umeås nya fasadprojekt. ”Det känns fantastiskt roligt med åtgärder där hållbarhet står i centrum”, säger Pär Johansson, projektledare HSB Norr.

Uppdraget kommer pågå i två år och blir HSB Norrs hittills största. I projektet kommer det provas en ny teknik gällande avloppsåtervinning.Tekniken innebär att man fångar upp föreningens spillvatten i tankar och tar vara på energin genom en värmepump, innan vattnet fortsätter till avloppet.

– Det är samma teknik som en bergvärmeanläggning, men i stället för från berget tar man det från tankarna med avloppsvattnet. Det är ett led i hållbara lösningar för framtiden, förklarar Pär.

Projektet kommer, utöver ovannämnda, bland annat innebära FX-återvinning, ”vassare” styrsystem, solceller, byta ut och höja standarden på fönster samt öka isoleringen i fasaden.

– Det roliga i det här projektet är att vi tar ett större grepp och tittar på allt sammantaget, då kommer man alltid längre. Tillsammans med alla åtgärder kommer föreningen komma ner på en låg energiprestanda, de tar ett steg in i framtiden, säger han och fortsätter:

– Brf Biologigränd kommer efter alla planerade energiåtgärder matcha nyproduktion när det gäller energiprestanda.

Regeringen beslutade den 20 juni 2021 att införa ett nytt stöd till energieffektivisering i flerbostadshus. Stöd fick ges till merkostnader för energieffektivisering som förbättrar en byggnads energiprestanda med minst 20 procent. Riksdagen beslutade i samband med budgeten för 2022 att avveckla stödet till energieffektivisering i flerbostadshus efter årsskiftet 2021/22.

Brf Biologigränd hann, med HSB Norrs hjälp, ansöka och fick ett bidrag om 27 miljoner kronor beviljat, något som möjliggjorde projektet.