Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Från cykelförråd till lägenheter

07 september 2022 En ny och fräsch lägenhet i en stabil förening - som funnits sedan 1954. Det låter nästan omöjligt, men ett samarbete mellan HSB Stockholm och Brf Högdalen gör nu att tio nya bostadsrätter inom kort får sina allra första innehavare.
BIlden föreställer en inredd lägenhet i Högdalen. På bilden syns en soffa, ett soffbord och två fönster som är  mot gården. I ett hörn står en stor krukväxt.

Brf Högdalen stod för ett år sedan med ett antal hyreslokaler, styrelserum och cykelförråd som inte användes, som föreningen ville göra något nytt med. Föreningen består av 750 bostadsrättslägenheter, fördelade på 13 stycken låghus, bara någon minuts promenad från Högdalen centrum. Ytorna fanns på bottenvåningen i föreningen och en av HSB Stockholms förvaltare såg potentialen i att göra om dem till bostadsrätter. HSB Stockholms fastighetsutvecklare Emil Lindhagen och projektledaren Markus Sigerstad tog på sig att skapa ljusa och moderna lägenheter på 1-2 rum och kök.

emil-lindhagen-hsb-stockholm.png- Vi såg direkt möjligheterna att skapa mervärde för föreningen samtidigt som vi till samhällsnytta genom att förädla och skapa nya bostäder, säger Emil. Vi var dessutom precis i startgroparna att etablera vår nya affärsmodell ”Delad vinst”, vilket vi presenterade för föreningen. Upplägget innebär en väldigt liten risk men har stor potential för föreningen och de tog snabbt beslut om att gå vidare.

Affärsmodellen ”Delad vinst” innebär att HSB Stockholm har tagit kostnaderna och drivit hela projektet. När alla lägenheter är sålda delas vinsten mellan föreningen och HSB. Utöver intäkter från försäljningen kommer föreningen också få ett bra tillskott i medlemsavgifter under kommande år, tack vare att man utnyttjat sina utrymmen på bästa sätt.

fore-efter-1.jpg

- Vi i Brf Högdalen är mycket glada att i samarbete med HSB Stockholm ha renoverat flera svåruthyrda lokaler till nya fräscha lägenheter i vår förening HSB Brf Högdalen, säger Jenny Bladh, ordförande i föreningen. Mäklarna kallar vår förening för Lilla Södermalm och det är roligt att kunna utöka våra lägenheter och få fler medlemmar till föreningen.

Intresserade bostadsköpare kunde se resultatet av projektet under en första visningshelg i augusti, där det fanns ett stort intresse.

fore-efter-2.jpg

- Det är inte varje dag du kan köpa ”nyproduktion” och samtidigt tryggheten som kommer med att flytta in i en förening som har funnits länge, har en erfaren styrelse och en stabil ekonomi, så det här blir en vinst för alla parter, avslutar Emil.

Vill ni också skapa bostadsrätter?

Står er bostadsrättsförening med outnyttjade lokaler och utrymmen som ni ser potential i? Låt våra fastighetsutvecklare hjälpa er att skapa fler bostadsrätter och stärka föreningens ekonomi.