Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Göteborg byggstartar brf Spanjoletten i Majorna

08 februari 2022 Nu startar HSB Göteborg bygget av 141 bostadsrätter i brf Spanjoletten, som är den andra och sista etappen i bostadsområdet kring det gamla området i Majorna där Fixfabriken en gång låg.
HSB brf Spanjoletten i Majorna, Göteborg. Gemensam takterass i brf Spanjoletten.

HSB brf Spanjoletten är en del av det nya bostadsområdet Fixfabriken i Majorna och den andra och sista etappen i arbetet att förtäta det attraktiva området mellan Sandarna, Klippan och Kungsladugård. Här bygger HSB Göteborg bostadsrätter, stadsradhus, taklägenheter, etagelägenheter och studiolägenheter i olika storlekar och med väl genomtänkta planlösningar.

– Det känns väldigt bra att byggstarta brf Spanjoletten som ligger i ett av Majornas bästa lägen, vilket inte minst märks på det stora intresset för bostäderna. Här skapar vi moderna hem med historia, som präglas av tidlös arkitektur och smarta hållbara lösningar, säger Kristian Isberg, affärsområdeschef Bygg & Fastighet, HSB Göteborg.

HSB brf Spanjoletten säljstartade för bosparare och medlemmar 30 november 2021 och i nuläget är cirka 50 av 141 lägenheter sålda redan innan försäljningen till allmänheten påbörjats.

Det är byggbolaget NCC som har uppdraget att bygga brf Spanjoletten genom en totalentreprenad i samverkan. Fastigheterna är fördelade på fem trapphus med mellan två och tretton våningar med underliggande källare eller garage. I NCCs uppdrag ingår även att bygga bostadsrättsföreningens gemensamhetsytor så som takterrass, innergård och gemensamhetslokal för de boende. Arbetet kommer att ske i nära samverkan med totalentreprenören.

– Vi känner oss trygga med NCC och har goda erfarenheter från vårt samarbete i det tidigare bostadsprojektet i Fixfabriksområdet och jag är övertygad om att slutresultatet kommer att bli väldigt bra även den här gången, säger Kristian Isberg.


Brf Spanjoletten är ritad av arkitektkontoret Bornstein Lyckefors som tagit intryck av historien och kulturen kring området. Att använda tegel var viktigt med tanke på Fixfabrikens historia, där brittisk byggnadskonst och det välkända tegelpalatset Sockerbruket i Klippan har tjänat som inspiration. I arbetet ingår också att bevara Fixfabrikens gamla kontorsdel där det planeras bostäder, övernattningslägenhet, gemensamhetslokal och förhoppningsvis ett café.


HSB brf Spanjolettens nybyggnadsdel kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver som ställer höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god innemiljö och bra materialval.


Byggnationen beräknas starta i mitten av april 2022 i nära samverkan med totalentreprenören och projektet förväntas vara färdigställt första kvartalet 2025.